2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gigantikus szélturbinát épít a Siemens

A Siemens Gamesa 14 megawattos tengeri szélturbinát épít, amelynek rotorátmérője 222 méteres lesz, míg a lapátok 108 méter hosszúak. Ha elkészül a gigantikus szerkezet, akkor az előbbi két mutatóban biztosan felülmúlja majd a jelenlegi rekordert.

A GE 2018 márciusában bemutatta a jelenleg rekordtartó, alapvetően 12 megawattos Haliade-X névre keresztelt turbináját, melynek rotorátmérője 220 méter – erről itt írtunk bővebben. A GE termékére számos megrendelés érkezett azóta.

Ez érthetően nem tetszik a Siemens Gamesának, amely a szóban forgó új termékkel igyekszik megőrizni vagy növelni a jelenleg több mint 50 százalékos piaci részesedését – írja a Bloomberg nyomán a g7.hu. Ha minden jól megy, a főbb paraméterekről SG 14-222 DD névre elkeresztelt turbina prototípusa már jövőre kész lesz, a leendő felhasználók pedig 2024-től vehetik majd birtokba. A német–spanyol vállalat vezérigazgatója szerint máris nagy az érdeklődés a gépezet iránt.

Fotó: Shutterstock

A Siemens Gamesa jelenlegi legnagyobb turbinájához (amely 11 megawattos, a rotorátmérő pedig 200 méter) képest

az új szerkezet 25 százalékkal több energia előállítására lesz képes, de az nem világos, hogy ezzel is rekorder lesz-e.

A GE turbinájából ugyanis 14 megawattot is ki lehet hozni, míg a riválisnál értelemszerűen még csak ígéret, hogy 15 megawattra is képes lesz némi tuningolással. Az alapkapacitás 18 ezer átlagos európai háztartás energiaigényét képes fedezni.

Neked ajánljuk
Nagyot bővült a szélenergia-szektor az Egyesült Államokban Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz Sorozatgyártásra kész az ultrarcuki elektromos minijármű Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam