2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldhősökké válhatnak az adatközpontok

Az Eaton szerint egy UPS-rendszer nemcsak az adatközpontot védi, hanem meggyorsítja a megújulóenergia-felhasználás elterjedését, miközben hozzájárul az országos hálózat rugalmasságához. Ezzel az adatközpontok lehetőséget kapnak arra, hogy energiafalók helyett a zöldenergia hősei legyenek. 

A cég közleményében Ciaran Forde, az Eaton adatközpont- és IT-szegmensének EMEA-régiós vezetője azt írja, hogy a folyamatos kiegyensúlyozást a hálózatban olyan szabályozási mechanizmusok támogatják, mint például a fogyasztói terheléskorlátozás és a frekvenciaszabályozás. Mára a technológiai vívmányoknak köszönhetően ez a funkcionalitás teljes mértékben integrálható az adatközpontokba, melyek rengeteg áramot fogyasztanak, hogy a modern élethez elengedhetetlen üzleti és technológiai alkalmazásokat biztonságosan üzemeltessék.

Az energiatudatos UPS-sek azonban az adatközpontok számára biztosított rendelkezésre álláson túl az energiaszolgáltatónak is előnyt nyújtanak.

Fotó: Shutterstock

Az adatközpontokra energiafaló létesítményként gondolunk, pedig a környezetbarát technológiák kihasználásával az üzemeltetőik bővíteni tudják az adatközpontok funkcionalitását, egyszerre támogatva a hálózatot, és csökkentve az energiatermelés szén-dioxid-kibocsátását.

Ezek a szolgáltatások kritikus fontosságúak a megújuló energiaforrások hatékony felhasználásában. A hálózat üzemeltetőjének ugyanis biztosítania kell, hogy elegendő energia álljon rendelkezésre akkor és ott, amikor és ahol szükség van rá. Az energiatudatos UPS a hálózatüzemeltetők részére nyújtott szolgáltatásaival

lehetővé teszi, hogy az elosztóhálózatra egyre nagyobb arányban csatlakozzanak megújuló bázisú erőművek.

Fotó: Shutterstock

A UPS segítségével az adatközpont kétirányú kapcsolatot tud kiépíteni az elosztóhálózat üzemeltetőjével, amiből a következő három előny származik:

  1. Segít stabilizálni és kockázatmentesíteni az adatközpontot ellátó hálózatot.
  2. Lehetővé teszi, hogy a hálózat zöldenergiát fogadjon.
  3. Új jövedelemforrás keletkezik, ami ellensúlyozza az adatközpont villamos infrastruktúrájának költségeit, mivel a hálózat üzemeltetője fizet az FFR-szolgáltatásért. 

A közlemény szerint a technológiának köszönhetően lehetőség van a hálózat „kizöldítésére”.

„Amikor ennek értékét minden érintett fél felismeri, látni fogjuk, hogy az adatközpontok egyre növekvő szerepet fognak betölteni a helyben termelt másodlagos energia szolgáltatásában, és/vagy a hálózati stabilitást növelő és növekvő mértékben befolyásoló extrém időjárás hatásának kiegyenlítésében, lényegében az energiamix dekarbonizációjában”– mutatott rá  Ciaran Forde.

Neked ajánljuk
Kevesebb villamos energiát használtunk el idén januárban, mint tavaly Autógyártás: 2030-ra várhatók az első teljesen klímasemleges modellek? A világ legnagyobb szélturbinája Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam