2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldhősökké válhatnak az adatközpontok

Az Eaton szerint egy UPS-rendszer nemcsak az adatközpontot védi, hanem meggyorsítja a megújulóenergia-felhasználás elterjedését, miközben hozzájárul az országos hálózat rugalmasságához. Ezzel az adatközpontok lehetőséget kapnak arra, hogy energiafalók helyett a zöldenergia hősei legyenek. 

A cég közleményében Ciaran Forde, az Eaton adatközpont- és IT-szegmensének EMEA-régiós vezetője azt írja, hogy a folyamatos kiegyensúlyozást a hálózatban olyan szabályozási mechanizmusok támogatják, mint például a fogyasztói terheléskorlátozás és a frekvenciaszabályozás. Mára a technológiai vívmányoknak köszönhetően ez a funkcionalitás teljes mértékben integrálható az adatközpontokba, melyek rengeteg áramot fogyasztanak, hogy a modern élethez elengedhetetlen üzleti és technológiai alkalmazásokat biztonságosan üzemeltessék.

Az energiatudatos UPS-sek azonban az adatközpontok számára biztosított rendelkezésre álláson túl az energiaszolgáltatónak is előnyt nyújtanak.

Fotó: Shutterstock

Az adatközpontokra energiafaló létesítményként gondolunk, pedig a környezetbarát technológiák kihasználásával az üzemeltetőik bővíteni tudják az adatközpontok funkcionalitását, egyszerre támogatva a hálózatot, és csökkentve az energiatermelés szén-dioxid-kibocsátását.

Ezek a szolgáltatások kritikus fontosságúak a megújuló energiaforrások hatékony felhasználásában. A hálózat üzemeltetőjének ugyanis biztosítania kell, hogy elegendő energia álljon rendelkezésre akkor és ott, amikor és ahol szükség van rá. Az energiatudatos UPS a hálózatüzemeltetők részére nyújtott szolgáltatásaival

lehetővé teszi, hogy az elosztóhálózatra egyre nagyobb arányban csatlakozzanak megújuló bázisú erőművek.

Fotó: Shutterstock

A UPS segítségével az adatközpont kétirányú kapcsolatot tud kiépíteni az elosztóhálózat üzemeltetőjével, amiből a következő három előny származik:

  1. Segít stabilizálni és kockázatmentesíteni az adatközpontot ellátó hálózatot.
  2. Lehetővé teszi, hogy a hálózat zöldenergiát fogadjon.
  3. Új jövedelemforrás keletkezik, ami ellensúlyozza az adatközpont villamos infrastruktúrájának költségeit, mivel a hálózat üzemeltetője fizet az FFR-szolgáltatásért. 

A közlemény szerint a technológiának köszönhetően lehetőség van a hálózat „kizöldítésére”.

„Amikor ennek értékét minden érintett fél felismeri, látni fogjuk, hogy az adatközpontok egyre növekvő szerepet fognak betölteni a helyben termelt másodlagos energia szolgáltatásában, és/vagy a hálózati stabilitást növelő és növekvő mértékben befolyásoló extrém időjárás hatásának kiegyenlítésében, lényegében az energiamix dekarbonizációjában”– mutatott rá  Ciaran Forde.

Neked ajánljuk
Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók Folyékony levegős energiatároló rendszert fejlesztenek Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam