2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Brutálisan hatékonyak a toronyba rendezett napelemek

A szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy egyre hatékonyabb fotovoltaikus paneleket hozzanak létre. Az MIT tudósai azonban egy kicsit más oldalról közelítették meg a kihívást; ők ugyanis egész egyszerűen toronyba rendezték a napelemeket. 

Az MIT tudósai a megoldást az elrendezésben találták meg. Tulajdonképpen egy panelekből összerakott tornyot kell elképzelni, melyben minden napelem mozgatható, és egy program segítségével követik a Nap mozgását.

Fotó: MIT

Mivel elhelyezésük nem egységes, így szinte nincs kárba vesző napsugár, amivel a rendszer minimum kétszer hatékonyabb, mint az eddigi megoldások bármelyike. A megfelelő telepítési hely kiválasztásával a hatékonyság mértéke elérheti a mostani lehetőségek hússzorosát is. 

Fotó: Shutterstock

Itt nem kell sok engedélyeztetést megoldani, ezért a torony gyorsan a piacra kerülhet. Kivitelezése drágább lesz a mostani lehetőségeknél, ugyanakkor a megtérülési ideje lényegesen gyorsabb lehet.

Neked ajánljuk
Kibocsátás-csökkentés és felkészülés a vízhiányra – Itt a Budapesti Klímastratégia Norman 2030-ra piacra kerülhet Autógyártás: 2030-ra várhatók az első teljesen klímasemleges modellek? Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: koponyeg.hu
Vissza
Hírfolyam