2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jöhetnek a beltéri napelemek is?

Egyre több napenergiás innovációról lehet mostanság hallani – sok más mellett ilyen az éjszaka termelő, a kétoldalas vagy a gömb formájú napelem. A következő generációs fotovoltaikus rendszerek pedig már a beltéri világítást is hasznosítani tudják.

A perovszkit szerkezetű anyagok már több mint 100 éve ismertek, de korábban nem gondolták, hogy felhasználhatók napelemekben. Míg egy hagyományos napelemben megközelítőleg száznyolcvan mikron vastagságú szilíciumrétegre van szükség, addig a perovszkit napelembe egy mikronnál vékonyabb filmréteg elegendő ugyanannyi napfény befogásához.

Olaszországi, német és kolumbiai kutatók egy csoportja a római Tor Vergata Egyetemen rugalmas perovszkit napelemeket fejlesztettek ki kifejezetten beltéri készülékekhez. A legutóbbi tesztekben

ezek a napelemek több mint 20 százalékos energiaátalakítási hatékonyságot nyújtottak 200 lux fényáram alatt,

amely az otthonok tipikus megvilágítási képessége.

Fotó: Thomas Briwn

Az ultravilágító cellák integrálhatók vezeték nélküli termosztátokba, tűzriasztókba, biztonsági kamerákba és más alacsony fogyasztású érzékelőkbe. Ha ezeket a beltéri napelemeket párosítják az eszközökkel, akkor csökkentik vagy akár megszüntetik a cserélhető elemek szükségességét.

A perovszkit napelemek lebomlanak, ha azokat nedvességnek, erős hőmérsékletnek, ultraibolya fénynek, oxigénnek és más természeti elemeknek teszik ki, ezért további fejlesztésig ezeket csak beltérben lehet használni.

Neked ajánljuk
100 Coop üzlet működhet napenergiával Fújhatjuk a napelemet? Zöldül a Vodafone Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam