2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jöhetnek a beltéri napelemek is?

Egyre több napenergiás innovációról lehet mostanság hallani – sok más mellett ilyen az éjszaka termelő, a kétoldalas vagy a gömb formájú napelem. A következő generációs fotovoltaikus rendszerek pedig már a beltéri világítást is hasznosítani tudják.

A perovszkit szerkezetű anyagok már több mint 100 éve ismertek, de korábban nem gondolták, hogy felhasználhatók napelemekben. Míg egy hagyományos napelemben megközelítőleg száznyolcvan mikron vastagságú szilíciumrétegre van szükség, addig a perovszkit napelembe egy mikronnál vékonyabb filmréteg elegendő ugyanannyi napfény befogásához.

Olaszországi, német és kolumbiai kutatók egy csoportja a római Tor Vergata Egyetemen rugalmas perovszkit napelemeket fejlesztettek ki kifejezetten beltéri készülékekhez. A legutóbbi tesztekben

ezek a napelemek több mint 20 százalékos energiaátalakítási hatékonyságot nyújtottak 200 lux fényáram alatt,

amely az otthonok tipikus megvilágítási képessége.

Fotó: Thomas Briwn

Az ultravilágító cellák integrálhatók vezeték nélküli termosztátokba, tűzriasztókba, biztonsági kamerákba és más alacsony fogyasztású érzékelőkbe. Ha ezeket a beltéri napelemeket párosítják az eszközökkel, akkor csökkentik vagy akár megszüntetik a cserélhető elemek szükségességét.

A perovszkit napelemek lebomlanak, ha azokat nedvességnek, erős hőmérsékletnek, ultraibolya fénynek, oxigénnek és más természeti elemeknek teszik ki, ezért további fejlesztésig ezeket csak beltérben lehet használni.

Neked ajánljuk
Már épül a világ legnagyobb hordozható napelemfarmja Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában Tovább zöldül a Harley-Davidson Szardínia, a sokarcú sziget (természetfilm) TEDx: Megmenthet-e a mezőgazdaság a klímaválságtól? Kökény Attila előadása (videó)
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam