2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németország törvényt hozott a szénalapú energiatermelés leállításáról

Elfogadta a német törvényhozás a szénalapú energiatermelés fokozatos leállításáról szóló csomagot. Ennek köszönhetően a németek 2038-ig valamennyi szénerőművüket leállítják.

A német törvényhozás az atomerőművek 2022 végéig tartó leállításáról 2011-ben hozott döntés után a szénalapú energiatermelés leépítéséről is határozott. A kieső termelést mindkét esetben környezetbarát, megújuló forrásokra építve kell pótolni.

Fotó: Shutterstock

A szénalapú energiatermelés fokozatos leállításának legfőbb középtávú célja, hogy az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátása 62 százalékkal csökkenjen 2030-ig 1990-hez képest.

A távlati cél az, hogy Németország a 2015-ös párizsi nemzetközi klímaegyezmény előírásait teljesítve 2050-re karbonsemleges legyen. 

Fotó: Shutterstock

Az új törvények alapja egy tavaly bemutatott javaslatcsomag a szénbányászat és a szénalapú áram- és hőenergia-termelés fokozatos leállításáról. A javaslatokat egy politikusokból, környezetvédőkből, tudósokból és az ágazatban tevékenykedő vállalkozói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőiből álló bizottság állította össze. A kormány a 2038-as céldátumot ugyan átvette, de több részkérdésben szembehelyezkedett a bizottsággal, például lehetővé tette egy új szénerőmű üzembe helyezését az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Dattelnél.

Ezt azzal indokolták, hogy az ágazat egészének szén-dioxid-kibocsátását kell mielőbb csökkenteni, ezért szerintük hasznosabb bezárni több elöregedett, kevéssé hatékony erőművet, és engedélyezni a legmodernebb technológiával működő erőművet, mint megtagadni az engedélyt, és tovább működtetni régi, korszerűtlen létesítményeket.

A kormány szerint Németország a törvények révén jogilag, gazdaságilag, ökológiailag és szociálisan fenntartható módon száll ki a szénkitermelésből és szénfelhasználásból. 

Neked ajánljuk
Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen Hogyan lehet tesztelni a gigantikus méretű szélturbinalapátot? Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam