2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hidrogénfolyosó épül Európában

A rotterdami kikötői hatóság és az AirLiquide egy hidrogéntöltő állomásokból álló folyosót építene Hollandia, Belgium és Németország területén. A projekt célja, hogy 2025-ig 1000 db hidrogén-tüzelőanyagcellás kamion közlekedhessen a régióban.

A projekt partnereiként a Dutch VDL Group, az Iveco és a Nikola Motors szállíthatja majd az üzemanyagcellás teherautókat. Ezen kívül a Vos Logistics, Jongeneel Transport és HN Post logisztikai vállalatok is a résztvevők között vannak – számolt be a villanyautosok.hu.

A számítások szerint 1000 kamionhoz 25 nagy kapacitású hidrogéntöltő állomásra lesz szükség Hollandia, Belgium és Németország nyugati részének átjárhatóvá tételéhez. A rotterdami kikötő azt feltételezi, hogy körülbelül 500 kamion a kikötővárosból indul majd áruszállító útjára.

A hidrogént a tervek szerint alacsony karbonlábnyommal, elektrolízissel állítanák elő.

Fotó: Shutterstock

A kikötő célja a projekttel annak biztosítása, hogy a szállítmányozást a jövőben az európai vállalatok a fenntarthatósági követelményeknek megfelelően, tisztán végezhessék. „Az együttműködéssel lendületet adhatunk a nulla kibocsátású közúti szállításnak” – mondta Allard Castelein, a rotterdami kikötő vezérigazgatója.

A folyosó további bővítéséről egyelőre nem születtek konkrét döntések, de a rotterdami kikötő és az Air Liquide további résztvevőket tervez meghívni. A befektetési döntés meghozatala legkorábban 2022 végére várható.

Egyébként Svájcban is barátkoznak a hidrogénhajtású teherautókkal. A napokban érkezett meg a Hyundai első tíz XCIENT hidrogén-tüzelőanyagcellás teherautója. A flottát a tervek szerint még idén 50-re, 2025-ig pedig 1600 járműre bővítik. Az XCIENT Fuel Cell típusú 19 tonnás teherautók energiaellátásáról két darab 95 kW teljesítményű üzemanyagcella gondoskodik. 

Neked ajánljuk
Hidrogénbarlang épül Berlin mellett Idén Belgiumba került az Európai Zöld Városok díja Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól A kisiskolások online szabadulószobában ismerkedhetnek a beporzók világával
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam