2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hidrogénfolyosó épül Európában

A rotterdami kikötői hatóság és az AirLiquide egy hidrogéntöltő állomásokból álló folyosót építene Hollandia, Belgium és Németország területén. A projekt célja, hogy 2025-ig 1000 db hidrogén-tüzelőanyagcellás kamion közlekedhessen a régióban.

A projekt partnereiként a Dutch VDL Group, az Iveco és a Nikola Motors szállíthatja majd az üzemanyagcellás teherautókat. Ezen kívül a Vos Logistics, Jongeneel Transport és HN Post logisztikai vállalatok is a résztvevők között vannak – számolt be a villanyautosok.hu.

A számítások szerint 1000 kamionhoz 25 nagy kapacitású hidrogéntöltő állomásra lesz szükség Hollandia, Belgium és Németország nyugati részének átjárhatóvá tételéhez. A rotterdami kikötő azt feltételezi, hogy körülbelül 500 kamion a kikötővárosból indul majd áruszállító útjára.

A hidrogént a tervek szerint alacsony karbonlábnyommal, elektrolízissel állítanák elő.

Fotó: Shutterstock

A kikötő célja a projekttel annak biztosítása, hogy a szállítmányozást a jövőben az európai vállalatok a fenntarthatósági követelményeknek megfelelően, tisztán végezhessék. „Az együttműködéssel lendületet adhatunk a nulla kibocsátású közúti szállításnak” – mondta Allard Castelein, a rotterdami kikötő vezérigazgatója.

A folyosó további bővítéséről egyelőre nem születtek konkrét döntések, de a rotterdami kikötő és az Air Liquide további résztvevőket tervez meghívni. A befektetési döntés meghozatala legkorábban 2022 végére várható.

Egyébként Svájcban is barátkoznak a hidrogénhajtású teherautókkal. A napokban érkezett meg a Hyundai első tíz XCIENT hidrogén-tüzelőanyagcellás teherautója. A flottát a tervek szerint még idén 50-re, 2025-ig pedig 1600 járműre bővítik. Az XCIENT Fuel Cell típusú 19 tonnás teherautók energiaellátásáról két darab 95 kW teljesítményű üzemanyagcella gondoskodik. 

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam