2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Forradalmi újdonság: itt a hibrid napenergia-konverter

A Tulane Egyetem kifejlesztett egy olyan hibrid napenergia-konvertert, amely nemcsak villamos áramot, hanem gőzt is termel. Az eddigi tesztek szerint az innovatív találmány nagy hatékonysággal és alacsony költséggel működik.

A különleges hibrid konverter hagyományos napenergia-kollektorokon alapul, beleértve a lapos síkú és parabolikus vályú kollektorokat (PTC) és az edényrendszereket, amelyekben a PV-cellák hőelnyelőként működnek. A hibrid vevő egy tükrözött gyűjtőedény fókuszán helyezkedik el, amely egy kéttengelyes nyomkövetővel követi a Napot.

A hibrid napenergia-átalakító Fotó:  Matthew Escarra

A készülék nagy hatékonyságú, több keresztelemű napelemekből termeli az áramot, melyek az infravörös napfény sugarait egy hőfogadóra irányítják, és az hőenergiává alakítja a sugarakat.

Az eddigi eredmények igen biztatóak: a tesztek szerint 

a találmány teljes energiagyűjtési hatékonysága 85,1 százalék volt, míg a gőzteljesítmény elérte a 248 Celsius-fokot. A rendszer teljes élettartamköltsége körülbelül 3 cent (9 forint) lehet kilovattóránként.

„Örülök, hogy bebizonyítottuk nagy teljesítményű napenergia-átalakítónk terepi működését, és várakozással tekintünk annak folyamatban lévő kereskedelmi fejlesztésére” – árulta el Matthew Escarra, a Tulane fizika és műszaki fizika egyetemi docense. 

Neked ajánljuk
Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Az ELTE kutatói rájöttek, hogyan érdemes tájolni a napelemtáblákat Az osztrák főváros felpörgeti a napenergiás fejlesztéseket Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam