2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fújhatjuk a napelemet?

Rohamtempóban fejlődik a napelemek piaca. Floridai tudósok például olyan permetezhető napelem kifejlesztésén dolgoznak, amely a jelenleg használt hagyományos paneleket is felválthatja. 

Mesterséges intelligenciát fejlesztett ki a Közép-Floridai Egyetem kutatócsoportja, amely arra hivatott, hogy

a perovszkitban felépülő folyadékokon keresztül hatékony, vadonatúj technológiával készülő felpermetezhető napelemeket tudjanak kifejleszteni.

Fotó: Shutterstock

A kutatók már évtizedek óta kísérleteznek, de még nem tudtak egy igazán életképes, költség- és energiahatékony receptúrát közzé tenni. A szakma legelkötelezettebb képviselői most a perovszkitot analizáló professzionális értekezésekben adatpontok százain futtatták keresztül a tanulási műveletsorokat, problémamegoldásokat, számolási eljárásokat – azt remélve, hogy a specifikus, egyedülálló formulát ilyen módon sokkal könnyebb lesz megtalálni. 

A floridai kutatók tapasztalataikról az Advenced Energy Materials folyóiratban számoltak be.

Neked ajánljuk
Itt a fordított napelem, amely éjszaka is termel Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakás-építőket Németországban 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam