2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

10 év múlva a négyszeresére nőhet az akkumulátorgyártás

A Wood Mackenzie jelentése szerint a lítiumion cellák globális termelési kapacitása megnégyszereződhet 2019 és 2030 között. A szakértők a többi között arra is rámutattak, hogy jelenleg 119 olyan akkumulátorgyártó üzem van, amely vagy már most is működik, vagy fejlesztés alatt áll.

A brit szervezet kiemelte: az olyan ázsiai gyártók vezetik a kapacitásnövelési versenyt, mint a CATL, az LG Chem, a BYD vagy az SK Innovation, de komoly előretörést produkálhatnak az európai cégek is, például a Northvolt vagy az ACC.

Noha jelenleg az ázsiai csendes-óceáni térség termelési kapacitása adja a globális kapacitás 80 százalékát, és várhatóan a következő évtizedben is ez a régió lesz az éllovas, a Reuters elemzése külön kiemelte az európai vállalatok lendületes előretörését.

A svéd Northvolt, és újabban a francia Verkor ugyanis a széles piacon igyekszik részesedést szerezni, de az európai cégek jelentős része még mindig csupán szűkebb piaci szegmensekbe termel. Az Európai Unió azonban 550 milliárd euróval támogatná a klímavédelmet és a tiszta energiával kapcsolatos fejlesztéseket a következő hét évben, ami komoly lendületet adhat az akkumulátorgyártóknak is.

Fotó: Shutterstock

A Reuters azzal számol, hogy

az európai elektromosautó-gyártás a jelenlegi hatszorosára nőhet a következő öt évben,

miközben az EU vezetői azt remélik, hogy a teljes akkumulátor-értéklánc 250 milliárd eurót tehet ki 2025-re.

A Wood Mackenzie számításai szerint az ázsiai kapacitás a 2020-as 345 gigawattóráról több mint 800 gigawattórára mehet föl 2030-ra. A jelentés ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az európai versenytársak egyre komolyabb szerepet tölthetnek be a világpiacon. Az elemzés rámutatott: 2030-ra az európai kapacitás világpiaci aránya 25 százalékos lehet, ami komoly növekedés volna a jelenlegi 7 százalékhoz képest.

Neked ajánljuk
Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Ambition 2030 – Lendületes elektrifikációba kezd a Nissan A jelenlegi 1500-ról 7000-re növelik a Ionity gyorstöltőinek számát Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam