2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi az a félcellás napelem? És miért termel jobban a hagyományosnál?

A Sharp napelemekkel foglalkozó részlege új, félcellás (half-cut) napelemeket fejlesztett ki. A különleges szerkezet – melyet már elkezdtek gyártani – érdekessége, hogy jóval nagyobb teljesítménnyel büszkélkedhet, mint a hagyományos társai. 

A félcellás napelem tulajdonképpen egy olyan panel, ahol a hagyományos táblákhoz képest a cellák két egyenlő részre vannak felosztva, és  jobb teljesítmény elérésére képesek, mint a „klasszikusnak” számító fotovoltaikus rendszerek. Az újfajta modulok két  részre vannak osztva, aminek a gyakorlati haszna az, hogy

egy napelemből két kisebb jön létre. Az így kialakított cellák körülbelül 2-3 százalékkal jobb hatásfokkal működnek.

Fotó: Sharp

MIÉRT KÉPES JOBB TELJESÍTMÉNYRE A „FÉLBEVÁGOTT” NAPELEM?

Azáltal, hogy a cellákat megfelezzük, gyakorlatilag a termelés is felére csökken, ami természetesen önmagában nem jár előnnyel. A kettéosztással viszont tudni kell, hogy javulnak a panel más tulajdonságai: egyrészt az ellenállási veszteség körülbelül 75 százalékkal csökken, másrészt mérséklődik a cellák hőmérséklete is, amivel jelentősen megnövelhető az élettartamuk, harmadrészt pedig lerövidül a megtermelt áram útja, ami szintén hozzájárul az ellenállási veszteség csökkenéséhez.

Forrás: SHARP Solar EMEA/Youtube

A megtermelt áram elméleti szinten kevesebb, viszont a rendszer kisebb veszteséggel való üzemelése révén a hozam mégis növekszik. Nem elhanyagolható az sem, hogy a napelemek élettartama is megnövekszik azáltal, hogy elkerülhetővé válik a felületen a hot-spotok megjelenése. A megnövekedett használhatósági idő pedig gazdaságosabbá teszi az egész rendszert. A félcellás napelem egyik további nagy előnye az is, hogy a panelek részleges beárnyékolása esetén is 50 százalékos teljesítménnyel képesek működni.

Neked ajánljuk
Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl Európai Nukleáris Innovációs Díjat nyert a Műegyetem Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam