2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Féligáteresztő napelemeket tesztelnek Hollandiában

Hogyan lehetne hasznosítani a napelemes modulokat úgy, hogy közben a növények is hozzájussanak a fejlődésükhöz szükséges napfényhez? Ezt a kérdést kutatja a BayWa és a Wageningen Egyetem.

A kutatók szerint a mezőgazdasági földterület „átfedésével” a mezőgazdasági termelők meg tudják védeni növényeiket az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási viszonyoktól, ráadásul környezetbarát áramot termelhetnek.

A babberichi AgriPV parkban a BayWa a GroenLevennel közösen 10 250 napelemet telepített egy 3,2 hektáros málnamezőn. A modulok mintegy 1250 háztartás energiaszükségletét fedezik.

Fotó: Shutterstock

A projekthez a BayWa kidolgozott egy félig átlátszó napelemes modult, amely elegendő fényt bocsát át a málna számára, miközben megóvja a növényt a szélsőséges időjárástól, beleértve a jégesőt, a heves esőzéseket és a közvetlen napfényt.

A málnát eddig klasszikus módon védőfóliákkal igyekeztek megóvni a területen. Az új módszer időt és pénzt takarít meg nekik, miközben csökken a műanyaghulladék is.

A napelemes moduloknak a más típusú bogyókra – például ribizlire, áfonyára, szederre vagy eperre – gyakorolt ​​hatását négy további AgriPV-projekt részeként vizsgálják.

Neked ajánljuk
Itt a fordított napelem, amely éjszaka is termel Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen Előfordulhat, hogy a tiszta energia piszkos forrásból származik Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: blog.syngenta.hu
Vissza
Hírfolyam