2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot?

Egy amerikai kutatócsoport olyan különleges módszert fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a szén-dioxid újrahasznosítását. A technológiának köszönhetően üzemanyagot, polimereket, de akár gyógyszereket is készíthetnek. 

A szén-dioxid légkörből való kivonása és átalakítása régóta foglalkoztatja a kutatókat, hiszen így gátat lehetne szabni a  klímaváltozás káros hatásainak. Az üvegházhatású gázból korábban már készült vodka és gyémánt is.

A Journal of Physical Chemistry szaklapban megjelent tanulmány arra is kitér, hogy a hagyományos eljárások már csak azért sem fenntarthatók, mert óriási az energiaigényük, és több esetben jelentős hő vagy ritka, akár toxikus fémek felhasználására van szükség az eljárásokhoz.

Az amerikai kutatócsoport azonban új megközelítést dolgozott ki:

napfény segítségével alakítanák át a szén-dioxidot.

Fotó: Shutterstock

Módszerük lényege, hogy UV-fénnyel „kezelnek” egy organikus molekulát, az ún. oligofenilt – a napfény hatására ez a molekula negatív töltetű lesz, és elektronokat visz át a legközelebbi molekulába, ami szén-dioxid is lehet.

Az üvegházhatású gáz így lebomlik, és akár műanyagok és gyógyszerek alapanyagát is adhatja.

A csapat jelenleg a gyakorlati felhasználási lehetőségeken dolgozik.

Neked ajánljuk
Mini szélturbináké a jövő? Naperőmű csak energiatárolóval? Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam