2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Forradalmasítaná a szélerőművek gyártását a GE

A helyszínen alkalmazandó 3D nyomtatással gyártaná le a szélerőművek következő generációjának tartószerkezeti elemeit a General Electric. De nemcsak a 3D nyomtatás teszi különlegessé az új szélerőműveket, hanem az is, hogy a társaság tervei szerint ezzel az eljárással akár 200 méter magas tornyok is épülhetnek.

Az egész iparág szempontjából mérföldkőnek számító fejlesztéssel – a hatalmas alkatrészek szállítását kiküszöbölve – jelentősen csökkenhet a szélenergia teljes élettartamra számított költsége, ráadásul az így előállítható magasabb erőművek az eddigieknél több villamos energiát lesznek képesek termelni a nagyobb magasságban fújó erősebb szelek befogásával.

Az eddig alkalmazott technológiával valahol 100 méter körül húzódik a szárazföldön költséghatékonyan szállítható toronymagasság, amelyhez az alapoknál 4,5 méteres átmérő társul. A világ jelenleg legerősebb, 12 megawattos GE Haliade-X turbinája 150 méter magas oszlop tetején foglal helyet, a 110 méter hosszú lapátokat is beleszámítva a legmagasabb pontja 260 méter magasságban van. 

Az új, 3D nyomtatással készülő szerkezeteket szárazföldi telepítésre szánja az eljáráson egy együttműködés keretében dolgozó GE, illetve annak megújulóenergia-üzletága (GE Renewable Energy). Az új eljárás keretében a helyszínen háromdimenziós nyomtatással alkotnák meg a szélerőmű 10-80 méter magas betonalapjait, a turbina pedig az erre kerülő acéltornyon lesz elhelyezve. 

A fejlesztők szerint míg egy tipikusnak mondható 5 megawattos, 80 méter magasan elhelyezkedő turbina évente átlagosan 15,1 gigawattóra villamos energiát termel, egy ugyanekkora teljesítményű turbina 160 méter magasságban már 20,2 GWh áram előállítására is képes lehet, vagyis

önmagában a toronymagasság megduplázásával 33 százalékkal nő a termelés, miközben a költségek csökkennek.

A magasabb tartószerkezet ugyanakkor hosszabb rotorlapátok és nagyobb turbinák telepítését is lehetővé teszi.

A videó a 3D nyomtatás folyamatát mutatja be Forrás: YouTube/GE Renewable Energy
Neked ajánljuk
Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve Zöldmegállapodás: bezárja szénerőműveit, megújulókba fektet Észak-Macedónia Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam