2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Texas beelőzte Kaliforniát, ami a naperőműveket illeti

Az amerikai PV Magazine szerint a napelemszektor olyannyira növekszik Texasban, hogy csak idén mintegy 3000 megawatt termelőkapacitással nő majd a naperőművek mérete, amivel a napsütötte Kaliforniát is megelőzhetik.

A gazdasági think tankként is működő IHS Markit friss előrejelzései szerint az USA déli államaiban, keleten és nyugaton egyaránt ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a napelemes projektek iránt, amiért elsősorban a közüzemek tehetők felelőssé. Ez a helyzet belátható időn belül ráadásul nemhogy csillapodni nem fog, de ezeken a területeken 2020–2024 között a teljes közüzemi kereslet 23-31 százalékát fogja jelenteni.

A magyarázat egyszerű: a nagy közüzemi napenergia-projektekben rejlő lehetőség hatalmas, mivel egyrészt a régió napenergiával való ellátottsága szinte kimeríthetetlen, másrészt viszont a közművek által diktált nagy beszerzési programokat törvényileg is felpumpálják.

Az amerikai naperőművi víziókban azonban akad egy meglepő tétel: Texas a mostani rohanásban leelőzi Kaliforniát. A délkeleti állam önkéntesen már több mint 20 éve úgy döntött, hogy 2025-ig 10 GW megújuló energiás kapacitást illeszt a rendszerébe – amit azonban már 2009-ben elért, így új célszámokat kellett meghatározni.

Napjainkra ráadásul a csökkenő beruházási költségek, a deregulált villamosenergia-piac, a vonzó nagykereskedelmi villamosenergia-árak, az egyszerűsített engedélyezési eljárások, a jelentős méretű napsütötte, másra nemigen használt földterület, továbbá a hatalmas infrastrukturális fejlesztési tervek (benne új távvezetékekkel) ideális hellyé tették Texast a napenergia-boom számára. Olyannyira, hogy az IHS Markit úgy kalkulál, hogy

2020-ban az összes texasi közüzemi projekt 96 százaléka a napelemes rendszerekhez kötődik.

Ebből lesz végül 3 GW új termelőpotenciál, amivel Kalifornia (várhatóan 2 GW-ot valamivel meghaladó) növekedése felülmúlható.

Napelempanelek egy texasi farmon Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti DNS-vizsgálattal az eddigi módszereknél pontosabban fel tudják térképezni a vizek halállományát Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam