2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb tudományos áttörés a napelemek piacán

A perovszkit napelemek jelenthetik a napenergia jövőjét, az instabilitás és az ólomszivárgás miatt azonban eddig nem sikerült jól működő paneleket gyártani. A Hongkongi Városi Egyetem eredményei ugyanakkor komoly mérföldkövet jelenthetnek. 

Jelenleg a perovszkit napelemek legmagasabb hatékonysága nagyjából megegyezik a legkorszerűbb, szilikonalapú cellákéval. Előbbiek viszont ólmot is tartalmaznak, így komoly környezeti veszélyt jelenthetnek. Alex Dzsen Kvan-jue és kollégái a problémát úgy oldották meg, hogy kétdimenziós fém-szerves vázakat (MOF-ok) adtak a rendszerhez, Dzsen szerint ezzel

elsőként tudtak létrehozni minimalizált szivárgású, de igen hatékony perovszkit napelemeket.

Fotó: City University of Hong Kong

Korábban is használtak hasonló vázakat a panelekben, a háromdimenziós MOF-ok többsége viszont elektromos szigetelőként viselkedik, és a töltéshordozásuk sem megfelelő. A kutatók által nemrég létrehozott struktúrák kétdimenziósak, méhsejtekre emlékeztetnek, és több kéntartalmú szerves vegyületet tartalmaznak, ennek köszönhetően pedig nemhogy csökkentik, hanem éppenséggel növelik a hatékonyságot.

Dzsen szerint adataik azt mutatják, hogy a vázak az amortizálódó perovszkitekből kiáramló ólom 80 százalékát képesek kiszűrni.

A csapatnál úgy gondolják, hogy a MOF anyaga az oxidáció és a nedvesség ellen is védheti a perovszkitet. A szakértők bíznak benne, hogy technológiájukkal stabil, környezetbarát, hatékony és hosszú távon is fenntartható paneleket alkothatnak majd. 

Neked ajánljuk
A kékhidrogén rosszabb, mint a szén? Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Sorozatgyártásra kész az ultrarcuki elektromos minijármű Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet Rakjunk rendet közös házunk táján!
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam