2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A svédek megújuló erőművé alakítják otthonaikat

A svédek 54 százalékban megújuló energiaforrásokat használnak az ország energiaellátáshoz, ráadásul most még az otthonaikat is átalakítják, hogy azok ne csak áramot fogyasszanak, de tartalékolni, sőt termelni is képesek legyenek.

A fűtés kulcsfontosságú egy olyan hideg országban, mint Svédország. A hőt eddig főként erőművek, hulladékenergia-erőművek és ipari folyamatok melléktermékei szolgáltatták, mivel azonban az elmúlt évtizedekben a fűtőolaj adója folyamatosan növekedett, az ország villamosenergia-ipari vállalatai is inkább a megújuló energiaforrások, például a biomassza felé fordultak. Tekintettel arra, hogy a rengeteg folyó mellett az ország területének 63 százalékát erdőtakaró borítja, így egyáltalán nem meglepő, hogy a két legnagyobb megújuló energiaforrás a vízenergia és a biomassza. 

A svédek most az otthonaikat is átalakítják, hogy azok ne csak felhasználják, de termeljék, illetve tárolják is az energiát.

Fotó: Shutterstock

Az egyik példa Ludvika városában található, ahol az 1970-es években épült lakásokat utólag szerelték fel a legújabb intelligens energiatechnológiával, és 48 családi apartman kapott fotovoltaikus napelemeket, hőtárolót és hőszivattyús rendszereket. Az egészet egy mikro-energiahálózat köti össze amelyik például éjszaka segít feltölteni az elektromos autókat.

Ennek eredményeként egy olyan „prosumer” (fogyasztó és termelő) épületegyüttes jött létre, amely a lakosok 77 százalékának ellátáshoz elegendő áramot képes előállítani. 

A megújuló energiaforrások által vezérelt távfűtéssel radikális alternatívát kínálnak a centralizált energiarendszerekkel szemben, amelyekre ma sok ország támaszkodik.

Neked ajánljuk
Évente két méterrel csökken egy svéd hegycsúcs a gleccserolvadás miatt DNS-vizsgálattal az eddigi módszereknél pontosabban fel tudják térképezni a vizek halállományát Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam