2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Biogáz lett a lejárt sörből

Biogázt termeltek a koronavírus-járvány idején eladatlan, lejárt sörkészletből Ausztrália egyik szennyvíztisztítójának energiaellátására.

Az Adelaide-től nyugatra fekvő Glenelg szennyvíztisztójában a helyi sörkészítő üzemek több millió liter eladatlan, lejárt szavatosságú sörét megújuló energiává alakították át, hogy az elmúlt hónapokban energiát biztosítson a víztisztítás folyamatához – adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió honlapja.

Energia lett a lejárt sörből Fotó: Shutterstock

A szennyvíztisztítóban a szerves ipari hulladékot szennyvíziszappal keverik, hogy biogázt állítsanak elő, amely a létesítmény energiaellátásának mintegy 80 százalékát biztosítja. Az elmúlt hónapokban azonban a sörkészletek beözönlése új szintre emelte az energiatermelést, amely havonta elérte a 654 megawattórát – közölte Lisa Hannant, az SA Water vállalat illetékese. „Hetente mintegy 150 ezer liter lejárt sört felhasználva májusban rekordmennyiségű, 355 200 köbméter biogázt termeltünk, júniusban 320 ezer köbmétert, ami elegendő 1200 ház áramellátására” – mondta Hannant. A koronavírus-járvány miatt Ausztráliában márciusban elrendelt kijárási korlátozások súlyos károkat okoztak a söriparnak. Májusban a Lion Beer Australia, az ország egyik legnagyobb sörgyára közölte, hogy kiürít 90 ezer hordót, mintegy 4,5 millió liter sört a készleteiből.

Neked ajánljuk
Valósággá válhat Nicola Tesla álma 2025-re elkészülhet a világ első fúziós reaktora Ez nem egy egyszerű toronyház – szabályos életközösség Lehet egy eldobható pelenka fenntartható? Elképesztő mennyiségű apró műanyagot juttatunk a környezetbe
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam