2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2025-re elkészülhet a világ első fúziós reaktora

A szakértők felmérték, hogy mikor jöhet létre az első olyan fúziós reaktor, amelyben a megtermelt energia felülmúlja a felhasznált energiát. Ha minden jól megy, akkor hamarosan komoly előrelépés jöhet az emberiség energiatermelésében. 

Martin Greenwald, az MIT munkatársa szerint a fúziós reaktor többek közt a globális felmelegedés lassulásában is segíthetne – egy ilyen berendezés ugyanis nem bocsát ki üvegházgázokat. További pozitívum, hogy rengeteg hidrogén érhető el a Földön, így a szükséges alapanyag beszerzése sem jelentene problémát.

Az MIT és vállalata, a Commonwealth Fusion Systems 2018 óta egy újabb kísérleti reaktor megalkotásán dolgozik, ez a SPARC. A szakértők szerint

2021 júniusában elkezdhetik az építést, amely 2025-re be is fejeződhet.

Fotó: T. Henderson, CFS/MIT-PSFC/CC BY-SA 4.0

A projekt során az MIT csapata olyan, magas hőmérsékletű szupravezető mágneseket alkalmazna a gépben, melyek csak az utóbbi években váltak elérhetővé. A mágnesekkel egy igen erős, ugyanakkor kis méretű mágneses teret tudnak majd létrehozni.

A szimulációk alapján a SPARC több energiát állítana elő, mint amennyit igényelne, így az első valóban sikeres fúziós reaktor lehetne. A technológiával gyorsan átalakíthatnák zöldebb erőművekké a jelenlegi, fosszilis tüzelőkkel működtetett létesítményeket.

Neked ajánljuk
Áttörés a fúziós energia előállításában Akvamarin: Hidrogéntermelés és energiatárolás Kardoskúton A megújuló energia felé fordul az IKEA Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam