2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A perovszkit a legzöldebb napelem?

A napelemek rengeteget fejlődtek az utóbbi években, de úgy tűnik, hogy a klímavédelmi célok eléréséhez a szilíciumos panelek önmagukban nem lesznek elegendők. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium alá tartozó Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium szerint új, hatékonyabb alternatíva, a perovszkit napelem lehet a megoldás.

A perovszkit panelek egyik előnye a rugalmasságuk, ennek köszönhetően ugyanis nem csupán sima felületekre telepíthetők. Persze, a technológiának még rengeteget kell fejlődnie, mielőtt azt széles körben alkalmazhatnák.

Egyes kutatócsoportoknak azonban már most is sikerült látványos eredményeket elérniük velük. A Hongkongi Városi Egyetem munkatársai például a közelmúltban tettek komoly előrelépéseket a fejlesztés terén: a panelek stabilitását növelték, míg szennyezésüket csökkentették.

Fotó: Dennis Schroder/NREL

Sok kutató szerint az energiatárolás területén is jelentős átalakulásokra lesz szükség. A kisebb használók, például az elektromos autók és az otthonok esetében jellemzően lítiumion-akkumulátorokkal raktározzák el az áramot, ezek kapacitása és élettartama azonban véges, előállításuk pedig igen szennyező. Az utóbbi időszakban ugyanakkor az energiatárolásban is történtek látványos fejlődések: egyes szakértők szerves folyékony akkumulátorok, mások pedig a felesleges hőt későbbi áram-előállításra eltároló rendszerek megalkotásán dolgoznak.

Egyre több kutató látja úgy, hogy idővel megszületnek azok az áttörések, melyek az energiaiparra is jelentős hatást gyakorolhatnak.

Neked ajánljuk
Legyen egy dollár egy kiló tiszta hidrogén – tűzte ki a célt az USA energetikai minisztériuma Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen Hundertwasser szellemiségéhez igazodó Power-to-Heat létesítmény épül Bécsben Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam