2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A perovszkit a legzöldebb napelem?

A napelemek rengeteget fejlődtek az utóbbi években, de úgy tűnik, hogy a klímavédelmi célok eléréséhez a szilíciumos panelek önmagukban nem lesznek elegendők. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium alá tartozó Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium szerint új, hatékonyabb alternatíva, a perovszkit napelem lehet a megoldás.

A perovszkit panelek egyik előnye a rugalmasságuk, ennek köszönhetően ugyanis nem csupán sima felületekre telepíthetők. Persze, a technológiának még rengeteget kell fejlődnie, mielőtt azt széles körben alkalmazhatnák.

Egyes kutatócsoportoknak azonban már most is sikerült látványos eredményeket elérniük velük. A Hongkongi Városi Egyetem munkatársai például a közelmúltban tettek komoly előrelépéseket a fejlesztés terén: a panelek stabilitását növelték, míg szennyezésüket csökkentették.

Fotó: Dennis Schroder/NREL

Sok kutató szerint az energiatárolás területén is jelentős átalakulásokra lesz szükség. A kisebb használók, például az elektromos autók és az otthonok esetében jellemzően lítiumion-akkumulátorokkal raktározzák el az áramot, ezek kapacitása és élettartama azonban véges, előállításuk pedig igen szennyező. Az utóbbi időszakban ugyanakkor az energiatárolásban is történtek látványos fejlődések: egyes szakértők szerves folyékony akkumulátorok, mások pedig a felesleges hőt későbbi áram-előállításra eltároló rendszerek megalkotásán dolgoznak.

Egyre több kutató látja úgy, hogy idővel megszületnek azok az áttörések, melyek az energiaiparra is jelentős hatást gyakorolhatnak.

Neked ajánljuk
A megújulók most vezetnek, de az atom is reneszánszát éli DNS-vizsgálattal az eddigi módszereknél pontosabban fel tudják térképezni a vizek halállományát Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam