2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyire hatékonyak a tóra telepített napelemparkok?

Rendkívüli eredményeket produkált a németországi Maiwald-tóra telepített úszó napelempark. A németek még csak kísérleteznek ezzel a technológiai megoldással, de a hatékonyságot látva nagy jövő előtt állhatnak a vízen lebegő rendszerek. 

A Baden-Württembergben működő sóder és egyéb építési alapanyagok kitermelésével foglalkozó Ossola elnevezésű cég az úszó napelemek segítségével biztosítja áramfogyasztásának nagyjából 10 százalékát.  Emellett a napelempark áramtermelésének 75 százalékát a szomszédos sóderbányában használják fel.

A vízen lebegő napelemes rendszer 2300 napelemből áll, beépített összteljesítménye 750 kW.  A tavalyra tervezett 800 MWh-s termelést az erőmű jelentősen felülmúlta, hisz az üzemeltető számításai szerint elérték a 860 MWh-s értéket. A sóderbányában a telepen használt nehéz munkagépek által felvett energia 75 százalékát a napenergia biztosította.

Fotó: Ossola

A cég képviselője úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó és gyorsan megtérülő befektetés volt a napelempark az 1 millió eurós bekerülési költség ellenére. Továbbá azt is kiemelte, hogy a gazdasági eredményesség mellett a fenntarthatóság sem elhanyagolható. Mindezért a cég további beruházásokat tervez a közeljövőben a napelemes technológiára alapozva.

Az úszó napelemes erőmű extrém időjárási körülmények között is bizonyított.

2019-ben gyakoriak voltak a szélsőségek: a kánikulában és a heves viharok során is helytállt a rendszer. Téli időszakban például több alkalommal 100 km/h-t meghaladó szélsebességet is mértek a tó felett, de ennek ellenére sem jelentkeztek károk a napelemekben.

Az úszó napelemparkok világszinten új keletű befektetésnek minősülnek. A tetőkre telepített napelemekkel szemben nagy előnyük, hogy a napelemek alatt elhelyezkedő vízfelület hűti a paneleket, így azok nem melegednek túl, és hatékonyabban tudnak működni. 

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti DNS-vizsgálattal az eddigi módszereknél pontosabban fel tudják térképezni a vizek halállományát Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam