2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme a pehelykönnyű napelem

A Szaúd-Arábiában működő King Abdullah University of Science & Technology (KAUST) kutatói olyan szolárpaneleket fejlesztettek ki, amelyeket akár egy szappanabuborék is elbír. 

A szerves anyagokat már ma is használják újgenerációs, napenergia-átalakító megoldásokhoz, de a jelenlegi gyártási folyamatok behatárolják a tervezői szabadságot és az eszközök képességeit. A KAUST munkatársai a

tintasugaras nyomtatókban találták meg a megfelelő gyártóeszközt:

ez a technika kiválóan alkalmas rétegzett eszközök létrehozásához, viszont a megfelelő tinta kifejlesztése kemény diót jelentett. Végül a napelem architektúrájának minden rétegéhez speciális tintát kevertek ki. Apró cseppekkel, rendkívül kis adagokban vitték fel az anyagot, és az oldószerre is nagyon odafigyeltek, mert a száradás is befolyásolja a film minőségét.

Fotó: Kaust

A csapat egy PEDIT:PSS nevű, magas vezetőképességű polimerből alakította ki a fényt elnyelő „szendvicset”, majd rugalmas parilén burkolattal látta el, amely megvédi a környezeti szennyeződésektől és a lebomlástól, emellett biokompatibilitása miatt orvosi célokra is alkalmassá teszi. A tinta beállítása után üvegre nyomtatott napelemes cellákkal tesztelték a megoldás hatásfokát, és az energia átalakításának hatásfokát mutató PCE-értékre 4,73 százalékot mértek, ami jobb volt a nyomtatott cellák által eddig produkált 4,1 százalékos értéknél.

Kétségtelen, hogy a technológia mérföldkő a sokoldalú, ultrakönnyű nyomtatott napelemes cellák kifejlesztésében.

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Sorozatgyártásra kész az ultrarcuki elektromos minijármű Van 10 perced? – Ismerkedj meg 10 meglepően apró elektromos autóval Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam