2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme a pehelykönnyű napelem

A Szaúd-Arábiában működő King Abdullah University of Science & Technology (KAUST) kutatói olyan szolárpaneleket fejlesztettek ki, amelyeket akár egy szappanabuborék is elbír. 

A szerves anyagokat már ma is használják újgenerációs, napenergia-átalakító megoldásokhoz, de a jelenlegi gyártási folyamatok behatárolják a tervezői szabadságot és az eszközök képességeit. A KAUST munkatársai a

tintasugaras nyomtatókban találták meg a megfelelő gyártóeszközt:

ez a technika kiválóan alkalmas rétegzett eszközök létrehozásához, viszont a megfelelő tinta kifejlesztése kemény diót jelentett. Végül a napelem architektúrájának minden rétegéhez speciális tintát kevertek ki. Apró cseppekkel, rendkívül kis adagokban vitték fel az anyagot, és az oldószerre is nagyon odafigyeltek, mert a száradás is befolyásolja a film minőségét.

Fotó: Kaust

A csapat egy PEDIT:PSS nevű, magas vezetőképességű polimerből alakította ki a fényt elnyelő „szendvicset”, majd rugalmas parilén burkolattal látta el, amely megvédi a környezeti szennyeződésektől és a lebomlástól, emellett biokompatibilitása miatt orvosi célokra is alkalmassá teszi. A tinta beállítása után üvegre nyomtatott napelemes cellákkal tesztelték a megoldás hatásfokát, és az energia átalakításának hatásfokát mutató PCE-értékre 4,73 százalékot mértek, ami jobb volt a nyomtatott cellák által eddig produkált 4,1 százalékos értéknél.

Kétségtelen, hogy a technológia mérföldkő a sokoldalú, ultrakönnyű nyomtatott napelemes cellák kifejlesztésében.

Neked ajánljuk
Itt a fordított napelem, amely éjszaka is termel Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakás-építőket Németországban 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam