2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyszerűen növelhető a napelemek hatékonysága

Egy új kutatás szerint a fotovoltaikus cellák egyszerű, sakktáblára emlékeztető elrendezésével jelentősen növelhető a panelek hatékonysága. Az új megközelítésnek köszönhetően jelentősen csökkenhet a technológia ára.

„125 százalékkal javíthatja a napelemek elnyelőképességét, ha a cellákat sakktáblaszerű mintában helyezik el” – áll a Yorki Egyetem közleményében. A szakértők szerint

felfedezésük hozzájárulhat a vékonyabb, könnyebb és rugalmasabb fotovoltaikus panelek megalkotásához.

Forrás: osapublishing.org

A Yorki Egyetem és a Lisszaboni NOVA Egyetem csapata azt vizsgálta, hogy a cellák különböző felszíni elrendezései miként hatnak a panelek sugárzáselnyelő képességére. Az eredmények azt mutatták, hogy a sakktáblára hasonlító minta növeli a fénytörést, ami hozzájárulhat, hogy a napelem több napsugárzást alakíthasson árammá.

Forrás: osapublishing.org

Christian Schuster, a Yorki Egyetem fizikusa úgy véli, felfedezésüknek köszönhetően a cellákat vékonyabb és rugalmasabb panelekké illeszthetik össze, melyeket így még több területen alkalmazhatnak. Az eredmények ráadásul nemcsak a napelemek és a LED-ek szektorában kamatoztathatók, hanem akár a zajvédő pajzsok, a széltörő panelek és a csúszásgátló felületek fejlesztéséhez is hozzájárulhatnak.

Schuster szerint a sakktáblás elrendezéssel lényegében tízszer több energiát állíthatnak elő ugyanannyi sugárzáselnyelő anyaggal.

Neked ajánljuk
Áttörés a fúziós energia előállításában Akvamarin: Hidrogéntermelés és energiatárolás Kardoskúton Drágább lehet a telefonom a megújuló energiaforrásokra való áttérés miatt? Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam