2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemmel fokozták a szélturbinák hatékonyságát

A DAS Energy könnyű napelemeit rögzítették az Energie Burgenland által üzemeltetett szélturbinák oszlopára. Mindezt azért, hogy a szerkezet akkor is tudjon áramot termelni, amikor nem fúj a szél, de süt a nap. 

A DAS Energy és az Energie Burgenland különleges kialakítású hibrid generátort alakított ki. A Wiener Neustadt-i modulgyártó 30 rugalmas, kis tömegű panelét illesztette fel a Wiener Neustadt területén található szélerőmű oszlopaira.

„A fotovoltaikus rendszer által megtermelt további zöldenergia segítségével tovább növeltük a szélturbinák hatékonyságát, és csökkentettük az ökológiai lábnyomát”

– számolt be Alois Ecker, az Energie Burgenland igazgatója.

Fotó: Energie Burgenland

Mint kiderült, a panelek délkeleti és délnyugati irányba néznek.  Mivel a modulokat szinte függőlegesen helyezték el, így azok képesek jól hasznosítani az alacsonyabban járó téli napot is. „Ez a kísérleti projekt lehetőséget ad számunkra, hogy bemutassuk a fotovoltaikus cellákban rejlő lehetőségeinket” – hangsúlyozta Christian Dries, a DAS Energy ügyvezető igazgatója. 

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Az ELTE kutatói rájöttek, hogyan érdemes tájolni a napelemtáblákat Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam