2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folyékony levegős energiatároló rendszert fejlesztenek

A  Highview Power nekilátott a világ első, 50 megawattos folyékony levegős energiatároló rendszerének megépítéséhez az Egyesült Királyságban. A hosszú távú energiatárolási megoldásokra specializálódott Carlton Powerrel együttműködésben Európa egyik legnagyobb ilyen rendszerelemét alkothatják meg. 

„A létesítményünk tiszta, megbízható és költséghatékony, hosszú távú energiatárolás lehetőségét biztosítja, melyre nagy szüksége van az országos hálózatnak” – mondta Javier Cavada, a Highview Power elnök-vezérigazgatója. A CRYOBattery nevet viselő rendszer segíteni fogja a szigetországot a megújuló energiák integrálásában, illetve a regionális áramhálózat stabilizálásában, és a jobb energiabiztonsági mutatók elérésében.

A kivitelezésre Carrington Village-ben kerül sor – a rendszer már meglévő villamosenergia-ipari alállomást és átviteli infrastruktúrát fogja használni.

Fotó:cleantechnica.com

Az alkalmazott technológiát kriogénenergiatárolásnak hívják, a lényege pedig  az hogy –196 fokon cseppfolyósítják a levegőt. Ez a térfogatra vonatkozóan 700 szoros csökkenéssel jár, és ezt a folyékony levegőt alacsony nyomáson tárolják vákumszigetelt acéltartályokban. Ebből úgy lesz újra energia, hogy a kriogén módon fagyott levegőt környezeti hőmérsékletnek kitéve nemcsak hogy ismét gázzá alakul, de gyorsan tágul is – ezt a tágulást használják fel arra, hogy a levegőt az áramtermelő turbinára eresszék.

Fotó: Highview Power

Ha a projekt sikeres lesz, akkor a technológiára fényes jövő várhat, hiszen jelenleg ez az egyetlen már elérhető hosszú idejű energiatároló megoldás.

A Highview Power szerint a technológia költségei is igen kedvezőek: új referenciaértéket jelentő 140 dollár/MWh árszintet (LCOS) tudtak vele elérni egy 10 órás, 200 MW/2 GWh rendszer esetében. A CRYOBatter nem függ a földrajzi, éghajlati paraméterektől. A rendszer várhatóan 2023-ban kezdheti el a kereskedelmi működését. 

Forrás: Highview Power/Youtube
Neked ajánljuk
Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt Olcsón és egyszerűen: szélenergiával a felmelegedés ellen Mini szélturbináké a jövő? Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél Októberben különösen ideje van a javítgatásnak
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam