2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hidrogén szállításához alakítanak át gázvezetékeket Németországban

Az E.ON „H2HoWi” kutatási és fejlesztési projektje részeként először a németországi Holzwickede gázvezeték egy szakaszát alakítja át, vizsgálva a hidrogén szállításának, tárolásának lehetőségeit.

A klímacélok elérése és a karbonkibocsátás csökkentése érdekében a hidrogén nagy szerepet kaphat mint klímasemleges energiahordozó – idézi  az E.ON közleményét az nrgreport.com.

Mint kiderült, a H2HoWi projektet tudományos megfigyelések követik, hogy megállapíthassák, miként hat a hidrogén a gázcsövek anyagára, de az E.ON leányvállalata, a Westnetz választ kaphat arra is, a jelenlegi gázinfrastruktúra alkalmas-e tisztán hidrogén szállítására.

Thomas König, az E.ON SE igazgatóságának tagja (aki az E.ON Hungária Zrt. felügyelőbizottságának elnöke is) a projekt kapcsán elmondta:

amennyiben a zöld-elektromosáram hidrogénné alakítva tárolható a gázvezetékekben, úgy azok jelentős tárolókapacitást képviselhetnek a jövőben.

A gázhálózat infrastruktúrájának fejlesztésével az energiaátmenet megvalósításához is nagyban hozzájárulhat így a vállalat.

Fotó: eon.com

További 11, gázinfrastruktúrát üzemeltető cég, többek között a cseh NET4GAS, vagy Németország legnagyobb gázvezeték-üzemeltetője, az Open Grid Europe (OGE) is hidrogén szállítására alkalmas vezetékhálózat kiépítésébe vágott bele nemrég, de a most érvényben lévő német szabályozások egyelőre nem teszik lehetővé, hogy csak hidrogént szállítsanak a gázhálózaton keresztül.

2020 nyarán az EU már bemutatta hidrogénstratégiáját, amivel támogatnák a klímasemlegességi célok megvalósítását, ráadásul az EU a zöldtechnológiák piacán világvezetővé kíván előlépni, és ehhez az utat a tisztahidrogén-értékláncok kialakításában is látja.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára egy korábbi, az M1-nek adott interjújában beszélt arról, hogy Magyarországon is folynak kísérletek azzal kapcsolatban, hogyan lehetne „zöldíteni” a gázt, illetve hogy miként lehetséges a felesleges villamos energia gázzá alakítása és tárolása a meglévő infrastruktúrára építkezve.

Neked ajánljuk
Akvamarin: Hidrogéntermelés és energiatárolás Kardoskúton Áttörés a fúziós energia előállításában Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam