2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tankerekkel szállítanák a tiszta energiát a világ legnagyobb megújuló létesítményéből

A világ legnagyobb megújulóenergia-beruházása az ausztrál sivatagban épülő Asian Renewable Energy Hub, ahol a tervek szerint legkésőbb 2028-ra épül ki a teljes termelőkapacitás, 670 ezer hektáron 1743 darab szélturbinával és több mint 1400 hektárnyi napelemmel. Az itt termelt energiát ammónia formájában exportálhatják. 

A korábbi tervek az Asian Renewable Energy Hubban megtermelt energia 3000 kilométer hosszú tenger alatti kábelen jutott volna el Indonéziába, Szingapúrba. A tervek viszont most megváltoztak. A kábelek helyett az energia valószínűleg hajón hagyja majd el Ausztráliát, ammónia formájában.

Forrás: Asian Renewable Energy Hub/Youtube

A döntés érthető. A napból és szélből nyert elektromos energiával vizet bontva majd a keletkező hidrogént nitrogénnel vegyítve előállított ammónia egyre inkább a nehézipar befutó új fő energiahordozójának tűnik. Egyrészt a kábeleken jelentkező energiaveszteség és a kábeles kapcsolat kiépítésének költsége összemérhető a sorozatos energiaátalakítások során fellépő veszteségekkel. Másrészt pedig az ammónia a tankerhajókkal rugalmasan értékesíthető termék, így az ausztrál termelés nem kötődik szorosan a szingapúri átvételhez.

Az ammónia mint energiahordozó szolgálhat járművek üzemanyagaként, hőerőművek fűtőanyagaként is. 

A projektvezető szerint az új elképzelés évi tízmillió tonna ammónia kiszállításáról szól, ez a mennyiség a jelenlegi legnagyobb tengeri NH3-gáz-terminál kapacitását 12-szeresen meghaladó anyagmennyiség.

Neked ajánljuk
A megújulók most vezetnek, de az atom is reneszánszát éli Sorozatgyártásra kész az ultrarcuki elektromos minijármű Van 10 perced? – Ismerkedj meg 10 meglepően apró elektromos autóval Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam