2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újragondolták a megújulók királyát

A koreai Incshoni Nemzeti Egyetem olyan puffert hozott létre, amely segíthet még környezetbarátabbá alakítani a napelemeket. A kutatók ráadásul azt remélik, hogy hasonló anyagokkal a napenergia használatát is olcsóbbá tehetik.

A modern napelemekben mikrométer vagy szubmikrométer vastagságú fotovoltaikus anyagot használnak, a napenergiát hasznosító felületet aztán könnyű és rugalmas panelekbe helyezik.

Kim Dzsun-ho, az Incshoni Nemzeti Egyetem kutatócsapatának vezetője szerint az eljárásnak megvannak a maga hátulütői: a legtöbb vékony rétegű cellában mérgező és drága elemeket használnak fel, ami korlátozza a napelemek alkalmazhatóságát.

Fotó: sciencedirect.com

Kim és kollégái olyan cellák megalkotásán dolgoznak, amelyek létrehozásához

a természetben nagy mennyiségben megtalálható, könnyen beszerezhető, olcsó és környezetbarát anyagokat használhatnak fel.

Illusztráció Fotó: Shutterstock

A szakértők keszteritből álló cellákkal kezdtek el kísérletezni, ez egy olyan természetes ásvány, amely fotonelnyelőként viselkedik. A legtöbb ilyen cellára a gyártás során egy kadmium-szulfidból álló pufferréteget is felvisznek, hogy javítsák a teljesítményt – a probléma az, hogy a vegyület előállítása igen szennyező. A koreai kutatók cink-ón-oxidból hoztak létre puffert, amely sokkal kevésbé káros, mint a hagyományos plusz réteg. A keszterit és a puffer között az elektronok áramlását is sikerült feljavítaniuk, így növelve tovább a teljesítményt.

Kimék felfedezése komoly előrelépés, de a módszert még tökéletesíteni kell. 

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam