2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hordozható napelem akár életet is menthet

Olyan, napenergiával működő szerkezettel rukkoltak elő a tudósok, amely komoly segítséget jelenthet az egészségügyben. Az innovatív találmány az orvosi eszközök sterilizálásában kaphat fontos szerepet. 

Lin Zhao, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatója csapatával közösen egy áttetsző, felhőszerű aerogélt integrált egy napenergiával fűtő rendszerbe. Az eszköz elég nagy nyomású, illetve hőmérsékletű gőzt állít elő az orvosi felszerelések sterilizálásához. A szakértők szerint

a technológia még felhős napokon is megbízhatóan működik, és nagyban segítheti a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő régiók egészségügyét.

A nagy nyomáson, gőzzel működő autoklávok bevett eszközök a fertőtlenítésre. A berendezések 205 kilopascalon, 121 Celsius-fokon pusztítják el a kórokozókat. A hőveszteség miatt a napenergiát eddig nem tudták hasznosítani az ilyen eszközökben, Zhaoék azonban egy hőszigetelő aerogél segítségével áttörést érhettek el. A rendszerből már nem szökik ki a hő, így a szerkezet képes akár 128 Celsius-fokos és 250 kilopascalos gőzt is létrehozni.

Fotó:news.mit.edu

Zhao szerint amikor Indiában kutatást folytattak, kiderült, hogy sok, az áramellátással küszködő térségben nem mindig tudnak autoklávokat alkalmazni. Ezeken a helyeken gyakran sterilizálatlan, illetve kézzel tisztított felszereléseket használnak.

A helyszíni tesztek során 100 Celsius-fokos gőz is keletkezett, ami sokkal jobb a hasonló technológiák laboratóriumi eredményeinél. A találmány ráadásul az amerikai járványügyi hivatal (CDC) standard sterilizációjának is megfelelt, továbbá a hálózathoz nem kapcsolódó helyeken is használható. A napelemmel működő technológia hosszabb távon azonban már megköveteli a napsütést, ezért elsősorban a napsütötte területeken lehet hasznos.

Mint kiderült, egy-egy ilyen egység 35 dollárba kerül, 3-6 darab pedig már elegendő egy autokláv működtetéséhez. A csapat következő célja az, hogy az aerogélt jobb minőségben és nagyobb mennyiségben is előállítsák. Ha a tervet sikerül megvalósítani, képesek lesznek biztosítani az eszközt a leginkább rászoruló térségeknek. 

Forrás: Massachusetts Institute of Technology (MIT)/YouTube
Neked ajánljuk
Az élelmiszerhulladék segíthet elhozni a fenntarthatóbb sebkötözők korát A legeltetés mint védekezés Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam