2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb innovatív technológia teheti vonzóbbá a napelemeket

A hagyományos napelemek egyik hátránya, hogy főleg erősen napos időben termelnek hatékonyan. Ezt a problémát orvosolhatja Carvey Ehren Maigue Fülöp-szigeteki mérnök, aki olyan innovatív módszert dolgozott ki, mellyel a szabad szemmel nem látható UV-sugárzást is hasznosíthatják a panelek.

Az AuREUS nevű fejlesztésében foszforeszkáló szerves részecskéket alkalmazott, ezek képesek az UV-sugárzást elnyelni, majd látható fénnyé alakítani.

A rendszerben egy napelemes réteg is megtalálható, amely a fényből energiát hoz létre.

„Ahhoz hasonlít, ahogy belélegezzük az oxigént, majd kifújjuk a szén-dioxidot” – magyarázta Maigue.

Fotó: James Dyson Foundation

Az AuREUS hasonló gyantaszerű anyagból épül fel, mint amilyenből a golyóálló üvegek is készülnek. A paneleket a hagyományos napelemekhez képest több területen is alkalmazhatnák: ablakokat, falakat és egyéb épületrészeket alakíthatnak k a rendszer segítségével.

Mint kiderült, Maigue a foszforeszkáló anyagokat növényi hulladékból állította elő, a részecskéket gyantával keverte el, és egy napelemes rétegre vitte fel. A hallgató egy nagyjából 0,9-szer 0,6 méteres, üveglapra emlékeztető, hajlékony, átlátszó, zöld prototípust hozott létre, amely egy nap alatt elegendő energiát termel két telefon számára. Maigue szerint a méretek növelésével egy egész épület energiaigénye is fedezhető.

Neked ajánljuk
Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt Újabb autógyártó fordul a fenntartható anyagok felé Csapvízzel a mikroműanyagok ellen Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam