2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkban tesztelik a fúziós reaktor egyik legfontosabb biztonsági technológiáját

Az Energiatudományi Kutatóközpontban tesztelik a világ első fúziós reaktorának egyik legfontosabb biztonsági technológiáját, amelynek az a feladata, hogy ha kell, akkor azonnal leállítsa a fúziós reakciót.

Az első, erőmű méretű fúziós reaktorhoz hazai kutatók munkája is hozzá fog járulni, ráadásul a kapcsolódó teszteket itt, Magyarországon végzik – közölte az Energiatudományi Kutatóközpont.

Számítógép által generált képek a törtjég-belövő rendszer laboratóriumáról az Energiatudományi Kutatóközpontban Fotó: Energiatudományi Kutatóközpont

Az ITER (latinul „Az út”) a világ egyik legambiciózusabb energiatermelési projektje, amely során

Dél-Franciaországban 35 ország együttműködésével épül a világ leghatalmasabb tokamakja, ami az első erőmű méretű fúziós reaktor lesz.

Fotó: Energiatudományi Kutatóközpont

„Ebben a berendezésben a Nap közepén uralkodó hőmérsékletnél forróbbra hevített, kb. 100 millió °C-os hidrogéngáz ég el héliummá, miközben tízszer több energia keletkezik, mint amennyit az anyag fűtésére elhasználunk. A földi csillagok begyújtásához az emberiség eddigi legkomplexebb berendezését kell megépíteni és üzembe helyezni” – olvasható az Energiatudományi Kutatóközpont közleményében

Most ehhez a reaktorhoz fejlesztenek egy fontos biztonságvédelmi rendszert a hazai kutatók és vállalatok. A „törtjég-belövő” lényege, hogy gyorsan leállítsa a fúziós reakciót, mielőtt az károsítaná a berendezés belső falát.

A berendezés úgy működik, akár egy sörétes puska: „a forró anyagba puskagolyó gyorsaságú, mínusz 260 °C-os hidrogénjég lövedéket, más néven pelletet” lő be. Magyarán nagyon gyorsan, egyfajta poroltó funkciót betöltve rettenetesen hideg jégdarabokkal „bombázza” a célpontot.

A sok évtizedes kutatásra épülő prototípus pedig Budapesten készülhet el.

Az Energiatudományi Kutatóközpont munkatársai az említett hidrogénjég lövedék előállítását, gyorsítását, törésének tesztelését, a kilövőszerkezet mérnöki tervezését végzik, illetve a szükséges kísérleti és megfigyelési módszereket fejlesztik ki.

A projektre 2,4 millió eurós (több mint 850 millió forintos) támogatást nyert az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Energiatudományi Kutatóközpont Fúziós Plazmafizika Laboratóriuma több hazai céggel együtt.

Neked ajánljuk
Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén Villanyautók: kikerül a városokból, de nem szűnik meg a környezeti terhelés? A Vértesben is megújult egy ökoturisztikai központ és turistaház A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam