2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelem, kerülj beljebb!

Egyre több háztetőn és napsütötte mezőn láthatunk ma már napelemeket, amelyek világszerte nagy sikernek örvendenek. Egy innovatív technológiának köszönhetően ráadásul ezek a fotovoltaikus rendszerek akár a beltéri fényből is képesek lehetnek a tiszta energia termelésére. 

Robert Hoye, az Imperial College London munkatársa és kollégái olyan anyagokat találtak a fotovoltaikus cellák számára, melyekkel energia állítható elő a beltéri fényből. Hoye szerint olyan alternatívát azonosítottak, amellyel környezetbarát módon elégíthetik ki a különböző okoseszközök energiaszükségletét.

A benti fotovoltaikus cellák halvány fényben is termelhetik az áramot.

A kutatócsapat az ólommentes, perovszkit által inspirált anyagokra fókuszált. A perovszkitokhoz nagy reményeket fűznek a szakértők, akik úgy vélik, az ásvány segítségével egy nap minden korábbinál gyorsabban előállítható, olcsóbb és hatékonyabb napelemeket hozhatunk létre.

Fotó: Pecunia Lab

Kihívást jelent azonban, hogy a perovszkitalapú panelekben mérgező ólmot is használnak, éppen ezért sok kutató más, az ásványok által inspirált alternatívák felé fordult. 

Hoye-ék ugyanakkor felfedezték, hogy bizonyos alternatívák rendkívül hatékonyak lehetnek a látható fény árammá alakításában. Ez azt jelenti, hogy alkalmazásukkal hasznosíthatnánk a beltéri fényt, és helyettesíthetnénk az otthonainkban és munkahelyeinken megtalálható eszközök akkumulátorait.

Fotó: Robert Hoye/Imperial College London

A szabadtéri fotovoltaikus cellák jellemzően az infravörös sugárzást alakítják energiává. Bent, zárt környezetben azonban egészen más a spektrum. Az újonnan azonosított anyagok az eddigi beltéri teszteken kifejezetten jól szerepeltek, a kutatók szerint azonban még rengeteg munkára lesz szükség, mire létrejöhet a széles körben alkalmazható technológia. 

Neked ajánljuk
Itt a fordított napelem, amely éjszaka is termel Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen Előfordulhat, hogy a tiszta energia piszkos forrásból származik A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam