2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen előnye van a színes napelemnek?

A megújuló energia piacán mindig van új a nap alatt – a többi között ezt példázza az is, hogy megjelentek a színes napelemek, amelyek nemcsak tiszta energiát termenek, hanem az esztétikai elvárásoknak is megfelelhetnek. 

A színes napelemeknél tapasztalható veszteségek okán holland tudósok több tesztelést is végrehajtottak, és arra az eredményre jutottak, hogy elő lehet állítani olyan színes paneleket, melyek estében akár 10 százalékra is csökkenthető az energiaveszteség.

Ez azért is nagy eredmény, mert az esztétikum számos esetben döntő szempont lehet az alkalmazáskor. Ugyanezt a véleményt osztja Marjan van Aubel holland művész is, aki vallja, „csúnya dolgokkal nem változtathatjuk meg a világot, ezért a fenntarthatóságot támogató technológiáknak is vonzó megjelenéssel kell rendelkezniük”.

Fotó: Marjan van Aubel

Aubel éppen ezért holland tudósokkal, a Swarowskival és a Holland Energiaközponttal együttműködve azon dolgozik, hogy

az intelligens dizájnon keresztül népszerűsítse az energiahatékonyságot. Ily módon mutat rá arra, hogy általános használati tárgyaink alapfunkcióik mellett áramtermelésre is alkalmasak lehetnek.

A holland művész célja, hogy újradefiniálja a társadalom napenergiához való viszonyát, és elősegítse annak minél szélesebb körű hasznosítását. 

Neked ajánljuk
Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola Helyi alapítvány segít a kiskőrösi mentősöknek
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam