2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína üzembe helyezte újfajta fúziós reaktorát

A Szecsuán tartományban lévő Tokamak HL-2M kutatóreaktor, amely a „mesterséges Nap” néven vált ismertté, új utakat nyithat a megújuló energiaforrások számára. 

A most beüzemelt fúziós reaktor olyan erőteljes mágneses mezőt hoz létre, hogy az általa termelt hőben képesek egybeolvadni az atommagok.

Több mint 150 millió Celsius-fok feletti hőmérsékleteket képes létrehozni, amely tízszer forróbb, mint a Nap belseje.

Ezért kapta a már tavaly elkészült reaktor a „mesterséges Nap” becenevet.

Fotó: inceptivemind.com

A magfúzió az energia-előállítás új módszere lehet, hosszú távon alternatívát jelenthet a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével és a vitatott nukleáris maghasadással szemben. A módszer tiszta, mivel sem hulladékot, sem üvegházhatású gázt nem termel.

Forrás: Tesch Insider/YouTube 

A magfúzió elvét már hidrogénbombák esetében is használták, és nem összekeverendő a maghasadással. Utóbbit alkalmazzák a hagyományos atomerőműveknél.

Kína a világ legnagyobb környezetszennyező országa, gazdasági növekedése nagyrészt a fosszilis üzemanyagok használatán alapul, ugyanakkor nincs még egy ország, amely ennyit invesztálna megújuló energiákba.

Neked ajánljuk
Napelemmel az elsivatagosodás ellen? Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában Környezetvédelmi intézkedésekről tájékoztatott egy Kínában feltárt 300 éves kőtábla A háziállatok beoltása mellett érvelnek amerikai kutatók Joe Biden elektromosra cseréli a teljes szövetségi autóflottát
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam