2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína üzembe helyezte újfajta fúziós reaktorát

A Szecsuán tartományban lévő Tokamak HL-2M kutatóreaktor, amely a „mesterséges Nap” néven vált ismertté, új utakat nyithat a megújuló energiaforrások számára. 

A most beüzemelt fúziós reaktor olyan erőteljes mágneses mezőt hoz létre, hogy az általa termelt hőben képesek egybeolvadni az atommagok.

Több mint 150 millió Celsius-fok feletti hőmérsékleteket képes létrehozni, amely tízszer forróbb, mint a Nap belseje.

Ezért kapta a már tavaly elkészült reaktor a „mesterséges Nap” becenevet.

Fotó: inceptivemind.com

A magfúzió az energia-előállítás új módszere lehet, hosszú távon alternatívát jelenthet a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével és a vitatott nukleáris maghasadással szemben. A módszer tiszta, mivel sem hulladékot, sem üvegházhatású gázt nem termel.

Forrás: Tesch Insider/YouTube 

A magfúzió elvét már hidrogénbombák esetében is használták, és nem összekeverendő a maghasadással. Utóbbit alkalmazzák a hagyományos atomerőműveknél.

Kína a világ legnagyobb környezetszennyező országa, gazdasági növekedése nagyrészt a fosszilis üzemanyagok használatán alapul, ugyanakkor nincs még egy ország, amely ennyit invesztálna megújuló energiákba.

Neked ajánljuk
Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt Energiahiány Kínában Ha megállna a globális felmelegedés, akkor is tovább nő a tengerek szintje A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam