2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komoly változást hozhatnak az újrahasznosított napelemek

A Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársai környezetbarát módszert dolgoztak ki, amellyel költséghatékonyan lehet újrahasznosítani a perovszkit napelemcellákat. Az eljárás fontos mérföldkő lehet a napenergia-iparban.

Sokak szerint a napsugárzásra érzékeny, hatékony és olcsó perovszkit lesz a jövő napelemeinek alapja. Az ásvány előtt még hosszú út áll, problémát jelent például, hogy a belőle készült cellák rendkívül gyorsan roncsolódnak. Az új eljárás fontos előrelépés lehet, hiszen megkönnyítheti a perovszkit panelek felújítását.

Lioz Etgar, a csapat vezetője szerint egészen mostanáig nem találtak módszert a perovszkitek eltávolítására, éppen ezért a cellákat mindig kidobták, ha egyszer elhasználódtak. A szakértő kollégáival a közelmúltban új szerkezetet alakított ki a cellák számára, amely mérföldkő lehet a perovszkit napelemek fejlődésében.

Avi Schneider, az egyetem PhD-hallgatója úgy véli, újításuk titka egy stabil oxidokból álló réteg – az indium-ón-oxidot korábban nem használták hasonló célokra.

Forrás: Courtesy

Az anyag egyszerre funkcionál elektródaként, illetve stabil rétegként, melynek segítségével könnyedén kiemelhetők a már elhasználódott perovszkitek.

A kutatók úgy gondolják, megoldásuk költséghatékony és nagyban növelheti a jövő napelemeinek élethosszát. A rétegek ráadásul gyorsan, nagy mennyiségben állíthatók elő szitanyomással. 

Izraelben is egyre nagyobb szerepet szánnak a megújuló energiának. A jelenlegi cél az, hogy 2030-ra az ország energiaszükségletének 30 százalékát megújuló forrásokból fedezzék.

Neked ajánljuk
Drágább lehet a telefonom a megújuló energiaforrásokra való áttérés miatt? Sorozatgyártásra kész az ultrarcuki elektromos minijármű Van 10 perced? – Ismerkedj meg 10 meglepően apró elektromos autóval Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam