2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komoly változást hozhatnak az újrahasznosított napelemek

A Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársai környezetbarát módszert dolgoztak ki, amellyel költséghatékonyan lehet újrahasznosítani a perovszkit napelemcellákat. Az eljárás fontos mérföldkő lehet a napenergia-iparban.

Sokak szerint a napsugárzásra érzékeny, hatékony és olcsó perovszkit lesz a jövő napelemeinek alapja. Az ásvány előtt még hosszú út áll, problémát jelent például, hogy a belőle készült cellák rendkívül gyorsan roncsolódnak. Az új eljárás fontos előrelépés lehet, hiszen megkönnyítheti a perovszkit panelek felújítását.

Lioz Etgar, a csapat vezetője szerint egészen mostanáig nem találtak módszert a perovszkitek eltávolítására, éppen ezért a cellákat mindig kidobták, ha egyszer elhasználódtak. A szakértő kollégáival a közelmúltban új szerkezetet alakított ki a cellák számára, amely mérföldkő lehet a perovszkit napelemek fejlődésében.

Avi Schneider, az egyetem PhD-hallgatója úgy véli, újításuk titka egy stabil oxidokból álló réteg – az indium-ón-oxidot korábban nem használták hasonló célokra.

Forrás: Courtesy

Az anyag egyszerre funkcionál elektródaként, illetve stabil rétegként, melynek segítségével könnyedén kiemelhetők a már elhasználódott perovszkitek.

A kutatók úgy gondolják, megoldásuk költséghatékony és nagyban növelheti a jövő napelemeinek élethosszát. A rétegek ráadásul gyorsan, nagy mennyiségben állíthatók elő szitanyomással. 

Izraelben is egyre nagyobb szerepet szánnak a megújuló energiának. A jelenlegi cél az, hogy 2030-ra az ország energiaszükségletének 30 százalékát megújuló forrásokból fedezzék.

Neked ajánljuk
Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam