2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fókuszban a zöldhidrogén

A világ legnagyobb zöldhidrogén-fejlesztői közösen tűzték ki azt a célt, hogy a jelenlegi ötvenszeresére emeljék a következő hat évben a termelésüket, miközben radikálisan levinnék a termék költségeit is.

A Green Hydrogen Catapult nevű együttműködésben az ACWA Power, a CWP Renewables, az Envision, az Iberdola, az Ørsted, az Snam és a Yara vesz részt. A BBC nyomán a magyarnemzet.hu azt írja, a megoldandó probléma az, hogy

jelenleg a megújuló alapon termelt villamos energiával végzett hidrolízis jóval drágább, mint a földgáz elemeire bontása. Akkor lenne versenyképes az előbbi, ha elérné a kilogrammonkénti két dolláros előállítási költséget a mostani 3,5–8 dollárhoz képest.

A  konzorciumi tag ACWA egyik képviselője, Paddy Padmanathan elmondta, a napenergia hasznosítására kiváló körülményeket biztosító Szaharában már fejlett a napelemes infrastruktúra, ezért esélyes, hogy az olcsóbb hidrogént ott lehet majd előállítani. A szakember szerint ez azért jó alap, mert a térségben már sikerült jóval két dollárcent alá tornázni az áram kilowattórájának előállítási költségét. Ipari szempontból – tette hozzá – nem látják akadályát a cél elérésének, ezért itt az ideje a nagy méretű termelés útján való költségcsökkentésnek.

Fotó: Shutterstock

Azonban további kihívások is várnak még a hidrogénenergetikai iparágra. 

A gázt nagyjából 700 atmoszféra nyomáson és -253 Celsius-fokon kell tartani, a legkisebb résen is elszökik, ráadásul a földgáz energiaértékének csak a negyedével rendelkezik ugyanannyi térfogatra vetítve.

Az energetikai felhasználásának kidolgozására világszerte, így Magyarországon is futnak kísérleti projektek, nemrégiben több mint 11 milliárd forintot ítélt oda erre a célra az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Neked ajánljuk
Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén Villanyautók: kikerül a városokból, de nem szűnik meg a környezeti terhelés? Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam