2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos mérföldkőhöz ért a napenergia tárolása

A tiszta energiára való átálláshoz elengedhetetlen, hogy olyan technológiákat találjunk, melyekkel hosszú távon, hatékonyan tárolhatjuk az előállított energiát. A Lancasteri Egyetem kutatói nemrég arra is megoldást találtak, hogyan lehet elraktározni a napenergiát.

A találmány alapját egy fém-szerves keret (MOF) jelenti, amelyben a fémionokat szénalapú molekulák kapcsolják össze egy háromdimenziós szerkezetté. A MOF-ok struktúrájukba más molekulákat is befogadhatnak, így hozva létre kompozit anyagokat. A lancasteri csapat a Kiotói Egyetem korábban bemutatott MOF kompozitját, a DMOF1-et vizsgálta. A szakértők a struktúra pórusait azobenzénnel töltötték fel, amely képes elnyelni a napsugárzást, és külső inger, például hő vagy fény hatására át tudja alakítani saját formáját.

A tesztek során a kutatók UV-sugárzásnak tették ki az azobenzént, amitől az anyag megváltoztatta alakját a MOF pórusain belül. A folyamat hatására az azobenzén rúgószerűen tárolta el az energiát, amelyet utóbb hő alkalmazásával tudtak felszabadítani.

A legtöbb hasonló technológiával néhány óráig, esetleg néhány napig raktározhatják el az energiát, az új rendszerrel azonban akár négy hónapig is megőrizhetik.

Fotó: Shutterstock

John Griffin, a csapat tagja szerint fejlesztésük hasonlít a kézmelegítőkben megtalálható halmazállapot-váltó anyagokra, de képes közvetlenül befogni az energiát a napsugárzásból. A kutató bízik benne, hogy a későbbi fejlesztésekkel tovább növelhetik a rendszer hatékonyságát.

Neked ajánljuk
Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Ha megállna a globális felmelegedés, akkor is tovább nő a tengerek szintje Közel 1500 km-t tett meg egy autó egyetlen hidrogéntöltéssel Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam