2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Citrushéjból készítenek biogázt

Újabb szereplővel bővülhet a tiszta energia piaca. Lukitawesa Lukitawesa, a Boråsi Egyetem munkatársa ugyanis rájött arra, hogy a citrusfeldolgozó ipartól származó hulladékokból értékes biogáz, illetve egyéb termékek állíthatók elő.

Lukitawesa Lukitawesa otthonában, az indonéziai Yogyakartában, a Gemah Ripah zöldség- és gyümölcspiacon naponta 1-2 tonna hulladék keletkezik. A fiatal kutató szerint a citrusiparban a hulladék a teljes gyümölcstömeg 40-60 százalékát teszi ki, évente pedig mintegy 132 millió tonna citrust dolgoznak fel, így elképesztő mennyiségű felhasználatlan anyagot dobnak ki.

Lukitawesa vizsgálatainak középpontjában az áll, hogy miként lehet metánt, biogázt, illetve a biológiailag lebomló műanyag számára hasznos anyagokat előállítani a citrusipar hulladékaiból. Ez egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen a citrushéj olaja mérgező, a hulladék pedig nagyon nehezen dolgozható fel anaerob környezetben.

A fiatalember végül egy olyan eljárást dolgozott ki, amely két lépésben valósítja meg az anaerob bomlást. A szakértő felismerte, hogy

már a feldolgozás első lépésének közvetlen termékei, a zsírsavak is hasznosak, illetve hogy bioreaktorok segítségével illékony zsírsavak állíthatók elő a nagy mennyiségű citrushulladékból.

Fotó: Shutterstock

Lukitawesa következő célja, hogy tovább finomítsa feldolgozási módszerét. A kutató elképzelhetőnek tartja, hogy gyümölcshulladékokból olyan táplálék-kiegészítők is létrehozhatók, melyeket a haszonállatoknak adva csökkenthetjük az élőlények metánkibocsátását. Ez azt jelenthetné, hogy a citrusmaradványok segítségével nemcsak az újrahasznosítást szélesíthetnék, hanem egy, a klímaváltozás szempontjából kifejezetten súlyos problémával is felvehetnék a versenyt.

Neked ajánljuk
Ha megállna a globális felmelegedés, akkor is tovább nő a tengerek szintje Közel 1500 km-t tett meg egy autó egyetlen hidrogéntöltéssel Horvátországban épül a világ egyik első zéróemissziós óceánjárója A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam