2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hidrogénbarlang épül Berlin mellett

Az oldenburgi energiaszolgáltató (EWE) hamarosan nekikezd egy 500 köbméter térfogatú hidrogéntároló barlang kialakításához Berlin mellett. A különleges létesítményt a tervek szerint 2022-ben helyezik üzembe. 

A napi.hu cikke szerint az EWE a mészkövéről híres Rüdersdorfban vág neki az első ilyen projektnek, amelyre egyrészt a térségben már működő földgáztárolói tapasztalatai, másrészt maga a kőzetösszetétel teremt lehetőséget.

Az ottani mészkő eddig jelentős műemlékek alapanyagául szolgált, de a mészkőbányászati tapasztalatok és a helyi geológiai ismeretek kapóra jöttek az EWE-nek, mely az elsők közt figyelt fel arra a kormányzati csúcsprojektre, mely

Németországból zöldhidrogén-nagyhatalmat kíván építeni.

Angela Merkel korábban az energiatárolás területén drasztikus fejlesztési terveket jelentett be a zöldenergiás vízbontásra épülő hidrogéntermelésre.

A 2030-ig kitűzött célok szerint az elektrolízissel történő hidrogéntermelési kapacitás eddig tervezett méretét megötszörözik, kiemelten támogatják a hidrogénalapú energiacellák technológiai fejlesztését, ezzel párhuzamosan a kormány drasztikusan dotálni fogja a földgázból hidrogént előállító cégeket a karbonmentes technikára való átállásra, miközben a német gazdaságban stimulálni kezdik a hidrogénes töltőállomás-hálózat nagyarányú bővítését is, hogy a nagy távolságra történő áruszállításban és a teherszállításban minél hamarabb látható arányt tudjanak a piacból kiszakítani.

Fotó: EWE

A zöldhidrogén azért játszhat kulcsszerepet a megújuló energiatermelők még nagyobb arányú térnyerésében, mert a nap- és szélerőművek pillanatnyi fölös termelési kapacitásait képes lehet lekötni úgy, hogy abból hosszú időre is eltárolható és könnyen újra villamos energiává alakítható anyaggá transzformálja.

A tervek szerint az EWE egy 500 köbméteres barlangot alakít ki 1000 méteres mélységben úgy, hogy ott 5-6 tonnányi, 100 százalékos hidrogént lehessen eltárolni.
Ehhez a cég a német űrkutatási központtal (DLR) is együttműködik.

„Ez azonban csak a pilot” – közölte Paul Schneider, az EWE hidrogénszakértője, aki úgy számol, hogy ha a kutatási projekt eredményesen zár, annak tapasztalatai akár ezerszer nagyobb méretű barlangokra is könnyen áttranszformálhatók lesznek. 

Neked ajánljuk
Hogy alakul majd a globális zöldhidrogénverseny? Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Hidrogénpatron tehetné könnyebbé a hidrogénüzemű autók használatát Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam