2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már épül a világ legnagyobb hordozható napelemfarmja

Napelemes innovációkból az utóbbi években nincs hiány. Ausztráliában nemrég üzembe helyeztek egy 12 MW teljesítményre képes, összehajtogatható és hordozható napelemes rendszert.

Az SA Water Dél-Ausztrália legjelentősebb viziközmű-vállalata, úgy gondolta, hogy az egyik nagy vízbázisán, az Adelaide vízszükségletének 40 százalékát biztosító Happy Valley víztározónál érdemes volna napelemes rendszert telepítenie.

A várostól délre található 12 hektáros területen úgy installáltak több mint 30 ezer napelemes modult, hogy azokat bármikor „össze tudják hajtogatni”.

A moduloktól évente 17 GWh energiát remél a cég, de az is fontos szempont volt, hogy a víztározó melletti területen mobil, mozdítható rendszert építsenek ki.

Fotó: SA Water

A  Happy Valley-be épített Mawerick napelemek pont ilyenek: a modulok ugyanis szőnyegszerűen teríthetők a talajra:

előregyártott, előre huzalozott egységek, és mint a harmonikaajtók, könnyen nyithatók és összehajtogathatók, könnyű szállítani és újratelepíteni azokat.

Az adelaide-i telepítés kapcsán David Ryan, az SA Water vezérigazgatója elmondta: a 2021 elején befejeződő telepítéstől, illetve a beruházástól a víztározó működési költségének csökkentését, valamint  jelentős mennyiségű károsanyagkibocsátás-csökkentést várnak.

Neked ajánljuk
Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában Napelemmel az elsivatagosodás ellen? Tovább zöldül a Harley-Davidson A zöldülés útján a hazai távhőszolgáltatás Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam