2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világrekorder lett a koreai mesterséges nap

A dél-koreai mesterséges nap néven is ismert KSTAR új fúziós világrekordot döntött: 20 másodpercig tartotta 100 millió Celsius-fokos ionhőmérsékleten a benne áramló plazmát. 

A phys.org cikke nyomán a qubit.hu azt írja, hogy a 20 másodperces időtartam jelentős javulás a 2019-ben mért 8 másodperces eredményhez képest.

Ha minden jól megy, a KSTAR 2025-re elérheti a 300 másodperces időtartamot is.

Fotó: National Research Council of Science & Technology

A KSTAR tokamak mágneses terét teljes egészében szupravezető tekercsek indukálják. A tokamak olyan berendezés, amely egy tórusz alakú, elektromágnes által létrehozott mágneses mezőben képes a magas hőmérsékletű plazma tárolására. A 100 millió Celsius-fokos hőmérsékletet is elérő plazma hagyományos tárolókban nem helyezhető el, hiszen nincs olyan szilárd anyag, amely ekkora hőmérsékletet kibírna. A tokamak ezt a problémát egy erős mágneses tér segítségével oldja meg, a plazma ebben a térben lebeg. Hagyományos mágnes vezetőeszközökön tíz másodperc a rekord ilyen hőmérsékleten. A dél-koreai kutatók szerint ezért a megoldást egyértelműen az általuk is alkalmazott szupravezető mágnesek jelentik – írja a qubit.hu.

Neked ajánljuk
Egyre jobban szeretik a magyarok az elektromos autókat Áder János meglátogatta a VízŐrt alkalmazó mintagazdaságot Kenyában A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam