2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemmel az elsivatagosodás ellen?

Kínában a Góbi sivatag egyre nagyobb gazdaságilag hasznosítható területet hódít meg, ezért az ország azonnali beavatkozásra kényszerült: az egyik legideálisabb megoldásnak a napelemparkokat találták.

A régióban főleg a túllegeltetés miatt indult el a talajerózió, és már 1988 óta dolgoznak azon, hogy miként is lehetne megállítani a folyamatot. Az elmúlt 30 évben a sivatag által elhódított területek egyharmadán helyreállították a növényzetet, de a talajpusztulás továbbra is fennáll. Ezért is kellett megoldást találni az elsivatagosodás megfékezésére – ekkor jött a napelemek ötlete. 

2017-ben hagyta jóvá a kínai energiaügyi hivatal a sivatagban tervezett beruházásokat. A fejlesztést 3 részre osztották, az első, 500 MW-os fázis már 2018-ban megkezdte működését. A napelempark előnye, hogy egyrészt csökkenti Kína szén-dioxid-kibocsátását, másrészt mérsékli az északi területeken tapasztalható elsivatagosodást. Ez utóbbi eredményt a fejlesztés úgy éri el, hogy

a napelemek gyengítik a szél erejét, és a panelek alatt elhelyezkedő homok nem áramlik tovább, megállítva ezzel a sivatag terjeszkedését. 

A projekt otthonaként szolgáló Kubuqi Kína 7. legnagyobb sivatagja a maga 18 600 km2-es területével.

Fotó: Shutterstock

Itt épült fel az eddigi legnagyobb sivatagi napelemes rendszer a világon, amely az elsivatagosodást hivatott megfékezni. 

A fentebb említett 500 MW-os rendszer mellett a projekt most elkészült második szakasza 21 000 ha területet foglal el. Mint kiderült, az eddigi rendszer 196 000 db napelempanelből áll, ami bekerült ezzel a Guinness-rekordok könyvébe is.

Gai Zhiyi belső-mongóliai közgazdász szerint a klímavédelem elleni küzdelem és a csúcstechnológia tökéletes kombinációja valósul meg ezzel a projekttel. Kis túlzással, de a fejlesztés révén a sivatagot alkotó sárga homok az új energiatermelési funkció által arannyá változott.

Neked ajánljuk
Itt a fordított napelem, amely éjszaka is termel Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen Sikerült megegyezni: nem fektetnek többé külföldön szénerőművekbe a G7 tagjai Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam