2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában

A francia Neoen ausztrál leányvállalata egy Sydney közelében épülő napelemes erőművel kombinált gigantikus akkumulátortelepre adott be terveket. A különleges létesítmény akár már két év múlva elkezdheti a termelést.

500 megawatt (MW) napelemes teljesítményre és 1000 MWh akkumulátoros kapacitásra lesz képes az a létesítmény, amelyet a Neoen az ausztrál főváros közelében tervez megépíteni.

A „nagy nyugati akkumulátor” névvel illetett projekt Ausztrália legnagyobb akkus energiatárolási egysége lenne.

Fotó: Neoen

A Neoen becslései szerint a beruházás 300-400 millió dollárba kerülhet. A Sydney-től alig 100 kilométerre nyugatra lévő helyszínen – a több mint 50 év termelés után már leszerelt Wallerawang szénerőmű és az 1974 óta működő Lidsdale szénrakodó létesítmény közelében – az építkezést már jövőre elkezdenék, és 2023-ban már be is kapcsolnák az egységet a rendszerbe. 

Az asztrál állam 2030-ig 12 GW új megújulóenergia-termelő kapacitást szeretne hálózatra kapcsolni – ehhez lehet az egyik kulcs a Neoen-féle óriási méretű akkumulátortelepek építése. 

Neked ajánljuk
A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben A nyersanyaghiány veszélyezteti az autóipar zöldülését Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam