2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöldülés útján a hazai távhőszolgáltatás

Nőtt a biomassza és a geotermikus energia, miközben majdnem a felére esett vissza a szén felhasználása 2016 és 2019 között – derül ki az energiahivatal és a távhőszolgáltatók szövetségének közös kiadványából.

Ugyan továbbra is a földgáznak jut a legmeghatározóbb szerep a hazai távhőellátásban, vitathatatlan erősödést mutat a geotermikus energia, illetve a biogáz, a depóniagáz és a szennyvízgáz felhasználása is. Úgy, hogy közben közel a felére esett – 2016 és 2019 között – a szén alkalmazása, ami jól tükrözi azt a célt, hogy az ország minél kevesebb károsanyag-kibocsátás mellett termelje meg a szükséges távhőt – emelte ki az InfoRádiónak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

A távhő nagy előnye ugyanis, hogy mindenféle energiahordozó felhasználásból készült hőenergia befogadására képes.

Scherer Zsolt elmondta: ezért nagyon fontos a geotermikus energiában rejlő lehetőségek kiaknázása, amire jó példával szolgálhat Győr, Miskolc és Hódmezővásárhely, ahol a távfűtésben jelentős szerepe van a geotermikus energiának. Igaz, itt a beruházásigény jelentősebb, mint mondjuk a földgázzal történő hőtermelés esetében, ennek ellenére hosszú távon – figyelemmel az európai uniós irányokra – Magyarországnak az kel, hogy legyen a célja, hogy minél több megújulóval, minél több zöldenergiával lássa el az otthonok fűtését.

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

A földgáz – az említett periódusban – nagyon lassú csökkenő tendenciát mutat, azonban továbbra is meghatározó a szerepe. A szóvivő emlékeztetett: annak idején, amikor a távhő elterjedt, a nagy szocialista iparvállalatok úgynevezett hulladékhőjét hasznosították a lakosság otthonainak fűtésére, mára azonban a rendszer átalakult. Olyan hőtermelők jöttek létre, amelyek profilja vagy kifejezetten a távhőnek a hőtermelése, vagy egy kapcsolt rendszer működtetése, amelyben egyrészt villamos energiát, másrészt hőt is képesek termelni. Mindebben pedig kiváló energiahordozónak bizonyult a földgáz.

Ennek ellenére a lassú visszaszorulása figyelhető meg – ami kívánatos is, jegyezte meg a szakember, hogy maradéktalanul teljesüljön az ország dekarbonizációs programja, csökkentve a szén, a szén-dioxid, a szén-oxidok kibocsátását –, részben az egyéb energiahordozók előretörésének, részben az enyhébb teleknek köszönhetően.

Neked ajánljuk
Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben A hagyomány és az innováció találkozása a bakonyi dombok lábánál Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam