2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Különleges napelem növényi hulladékból

A Fülöp-szigeteki Carvey Ehren Maigue és cége, az AuREUS alapítója nyerte a fenntartható technikai újításokért odaítélt első James Dyson-díjat. A manilai Mapua Egyetem mérnökhallgatója által kifejlesztett napelemek egyáltalán nem hasonlítanak a felénk is használatos eszközökre, mivel áttetszőek, és az UV-fényt hasznosítják.

Mivel az UV-sugárzás felhős időben is, sőt a környező tárgyakról visszaverődve is éri az elemet, az nappal az idő felében energiát termel, szemben a hagyományos napelemek 15-22 százalékos eredményével.

Maigue találmányának lényege, hogy a fel nem használt növényi hulladék feldolgozásából származó festéket lakkal keverve olyan táblát hoz létre, amely az ultraviola fényt látható fénnyé alakítja, amelyet a panellel egybeépített napelemmel hasznosít.

Egyenként vagy csoportban összekapcsolva is használható, de könnyen integrálható már létező napelemrendszerekkel – mondta Maigue a Dezeen magazinnak, hozzátéve: 

Ez nemcsak a jövő nemzedékeinek hasznos, hanem a most élő generációnak is.

Fenntartható és látványos Fotó: The James Dyson Awad
Neked ajánljuk
Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen Hogyan lehet tesztelni a gigantikus méretű szélturbinalapátot? 6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Műanyaghulladékból mennyei desszertek?! Egy app, amellyel játszva tudatos fogyasztóvá válhat
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam