2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szolárcserép vagy hagyományos napelem?

A megújulók piacán egyre fontosabb szerephez juthatnak a napelemes tetőcserepek is. Ennek oka, hogy a hagyományos fotovoltaikus rendszerekkel szemben az optimális besugárzású tetőfelületeken szinte teljes borítottságot tudnak biztosítani. A rögzítésük azonban messze nem olyan egyszerű, mint versenytársaiké, és egyéb hátrányaik is vannak.

Míg a ferde tetős megoldásoknál a napelemek rögzítésére széles paletta áll rendelkezésre tetőkampókból és tetőrögzítőkből, hogy bármilyen fajta fedésnél lehetővé váljon a telepítés, addig a szolárcserepeknél a tetőszerkezet lécezését szükséges a cserép formájához igazítani. Emiatt jelentős átalakítással és többletköltséggel járhat egy már fedéssel rendelkező épület fotovoltaikus fejlesztése.

A napelemes tetőcserepek egyik további hátránya, hogy csak olyan tetőburkolatba integrálhatók könnyedén, amely hasonló formavilágot képvisel. Ráadásul a lapos tetővel rendelkező épületeknél sosem fognak tökéletes alternatívát jelenteni, hisz azoknál továbbra is szükség lesz tartószerkezetek kialakítására, melyekre a hagyományos napelemek rögzítése a legoptimálisabb.

Ugyanakkor vitathatatlan előnyük, hogy az optimális besugárzású tetőfelületeken szinte teljes borítottságot tudnak biztosítani.

Fotó: Shutterstock

Folytatva az összehasonlítást, a hagyományos napelemek mellett szól az is, hogy adott esetben azok áthelyezése, másik tetőre költöztetése sokkal egyszerűbb művelet, míg a napelemes cserepek esetében egy teljes tetőfedéscserével kell számolni.

Az alternativenergia.hu cikke szerint a napelemes tetőcserepek a közeljövőben még nem szorítják ki a hagyományos napelempaneleket a piacról.

Neked ajánljuk
A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben A padlástól csaknem a pincéig napelemekbe burkolnak egy tajvani épületet Magyarországon kezd elektromobilitással kapcsolatos fejlesztésekbe a KAMAZ Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam