2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napenergiával fűtött menedékekkel óvnák a hajléktalanokat

Az utcára kényszerült emberek is biztonságos menedékre lelhetnek abban az új, vízálló, napenergiával fűtött alvószerkezetben, melyet jelenleg a németországi Ulmban tesztelnek a fejlesztők. 

Az Ulmer Nest nevű cég korszakalkotó megoldással állt elő, ugyanis megalkottak egy olyan víz- és szélálló alvóhelyet, amelybe bármelyik hajléktalan beköltözhet, és átvészelheti a hideg teleket anélkül, hogy egészségügyi károkat szenvedne.

A kapszulákat először január 8-án helyezték ki a különböző parkokba Ulm városában, ha pedig hatásosnak bizonyulnak, akkor országszerte telepíthetik őket a terek és utcák szélére.

A menedékhelyeket fából és acélból készítették, és két ember is kényelmesen elfér bennük. A fészkek kabinja megvédi a hajléktalanokat a hidegtől, a széltől és a páratartalom ingadozásától, miközben egy ventilátor folyamatosan friss levegővel látja el az egységet.

Fotó: Facebook/Ulmer Nest

A fészkekbe rádióhálózatot szintén telepítettek annak érdekében, hogy a bennük tartózkodók szükség esetén bármikor értesíteni tudják a környékbeli gondozókat.

A fűtés teljesen zöldmódszerrel, a kapszulák oldalára szerelt napelemekkel működik.

Az Ulmer Nest abban reménykedik, hogy a szerkezeteikkel megvédhetik a hajléktalanokat a téli hidegektől, ezáltal minimalizálhatják az évente bekövetkező fagyhalálok számát Németországban.

Neked ajánljuk
Drágább lehet a telefonom a megújuló energiaforrásokra való áttérés miatt? Sorozatgyártásra kész az ultrarcuki elektromos minijármű Van 10 perced? – Ismerkedj meg 10 meglepően apró elektromos autóval Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam