2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújulórekord lehet: napelemes rendszer 4500 méteres magasságban

Az Andokban, 4500 méteres magasságban építenek egy 25,9 MW-os hibrid napelemes rendszert. Az Aggreko nevű cég létesítménye szó szerint csúcstartó lehet. 

A projekt egy korábbi sikeres együttműködésből indult, hisz a vállalat már korábban is végrehajtott egy sikeres megújuló energiát hasznosító beruházást az aranybányászatra specializálódott Gold Fields céggel a nyugat-ausztráliai Granny Smith bányánál, ahol egy 7,7 MW-os mikrohálózat került kialakításra.

Ezen felbuzdulva 10 éves szerződést kötöttek a chilei Salares Norte bánya telephelyén kialakítandó napelemparkra is. A Gold Fields bányáinak üzemeltetésében egy 20 százalékos megújulóenergia-hasznosítást tűzött ki célul.

Fotó: Shutterstock

Miért hibrid? 

A Salares Norte bánya az Andok hegységben, 4500 m-es magasságban és 190 km-re fekszik a legközelebbi várostól. A kivitelezést és az üzemeltetést is nehezíti, hogy a területen igen szélsőséges az időjárás.

A viharos erejű szél, valamint a hó különleges napelemes technológiák integrálását követeli meg.

A bánya energiaellátásában a kialakított hibrid rendszer lényegét a napenergia és sajnos a dízelüzem jelenti. A gázolajjal történő energiatermelésre az elszigeteltség miatt van szükség, mivel Chile elektromos hálózata nem érinti a bánya környezetét. A telepített generátorok egyenként 772 kW teljesítményt képesek leadni. A napelemes rendszer előzetes számítások szerint éves szinten 18 GWh áram előállítására lesz képes.

A beruházás vélhetően 2022 harmadik negyedévében készül el, és a hibrid rendszernek köszönhetően 7,4 millió dolláros költség- és 1,1 millió dolláros szén-dioxid-ellentételezési megtakarítást jelent majd a Gold Fields számára.

Neked ajánljuk
A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben A padlástól csaknem a pincéig napelemekbe burkolnak egy tajvani épületet Magyarországon kezd elektromobilitással kapcsolatos fejlesztésekbe a KAMAZ Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam