2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napenergia segítségével állítanak elő zöldammóniát

Globális változást hozhat az Új-Dél-Wales-i és a Sydney Egyetem technológiája: a tudósok levegőből, vízből és napenergia segítségével sikeresen állítottak elő „zöldammóniát”.

Az új technológiai eljárás, amelyet eddig csak laboratóriumban mutattak be, nem igényel az eddig ismert folyamatokhoz képest magas hőmérsékletet, nagy nyomást és nagy volumenű fizikai infrastruktúrát. A kutatók úgy vélik, szerepet játszhat majd a globális zöld-energiaforrásra (hajtóanyagra) való áttérésben.

Az ammóniát mint hidrogénterméket jelenleg főként a műtrágyagyártás során használják, de döntő szerepet játszhat a fejlődő hidrogéngazdaságban, különösen szállítási üzemanyagként, cseppfolyósított formájában. Az ammónia nagy előnye, hogy az új eljárással már 33 °C-on biztonságosan lehet cseppfolyósítani, valamint sokkal könnyebben és hatékonyabban képesek a folyadékot tárolni és szállítani, mint azt tehetik a hidrogén esetében.

Az új gyártási folyamat áttörésének kulcsa a plazmában található. Ennek alkalmazásával a kutatócsoport képes volt a levegő nitrogéntartalmát közbenső anyaggá alakítani, amely reaktívabb, mint a levegőben lévő alapállapotú gáz.

A technológiai áttörést így a nagy teljesítményű plazmareaktorok és az elektrokémia összekapcsolása hozta meg.

Fotó: Shutterstock

Ez idáig az ammónia előállítására a Haber–Bosch-eljárást alkalmazták, ami viszont jelentős költséggel és károsanyag-kibocsátással járt. Számítások szerint az ammónia előállítása a világ energiájának körülbelül 2%-át emészti fel, és a globális szén-dioxid-kibocsátás 1%-áért tehető felelőssé. 

Ezzel szemben az új eljárás könnyen kialakítható a Föld szinte bármely pontján. A kutatók úgy vélik, hogy a technológia piacosításával akár a gazdák is képesek lesznek majd előállítani saját zöldammóniájukat a műtrágyakészítéshez birtokaikon.

A nem szokványosan készülő ammónia csak akkor tekinthető igazán zöldnek, ha az előállításhoz használt energia is valamilyen karbonsemleges eljárásból származik. A gyakorlatban az új technológián alapuló ammóniagyárak mellé telepített napelemparkok, napelemes erőművek biztosítani tudják a kellő mennyiségű energiát az eljárás lebonyolításához. 

Neked ajánljuk
A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága A Lidl teljesen átállt zöldáramra Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam