2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napenergia segítségével állítanak elő zöldammóniát

Globális változást hozhat az Új-Dél-Wales-i és a Sydney Egyetem technológiája: a tudósok levegőből, vízből és napenergia segítségével sikeresen állítottak elő „zöldammóniát”.

Az új technológiai eljárás, amelyet eddig csak laboratóriumban mutattak be, nem igényel az eddig ismert folyamatokhoz képest magas hőmérsékletet, nagy nyomást és nagy volumenű fizikai infrastruktúrát. A kutatók úgy vélik, szerepet játszhat majd a globális zöld-energiaforrásra (hajtóanyagra) való áttérésben.

Az ammóniát mint hidrogénterméket jelenleg főként a műtrágyagyártás során használják, de döntő szerepet játszhat a fejlődő hidrogéngazdaságban, különösen szállítási üzemanyagként, cseppfolyósított formájában. Az ammónia nagy előnye, hogy az új eljárással már 33 °C-on biztonságosan lehet cseppfolyósítani, valamint sokkal könnyebben és hatékonyabban képesek a folyadékot tárolni és szállítani, mint azt tehetik a hidrogén esetében.

Az új gyártási folyamat áttörésének kulcsa a plazmában található. Ennek alkalmazásával a kutatócsoport képes volt a levegő nitrogéntartalmát közbenső anyaggá alakítani, amely reaktívabb, mint a levegőben lévő alapállapotú gáz.

A technológiai áttörést így a nagy teljesítményű plazmareaktorok és az elektrokémia összekapcsolása hozta meg.

Fotó: Shutterstock

Ez idáig az ammónia előállítására a Haber–Bosch-eljárást alkalmazták, ami viszont jelentős költséggel és károsanyag-kibocsátással járt. Számítások szerint az ammónia előállítása a világ energiájának körülbelül 2%-át emészti fel, és a globális szén-dioxid-kibocsátás 1%-áért tehető felelőssé. 

Ezzel szemben az új eljárás könnyen kialakítható a Föld szinte bármely pontján. A kutatók úgy vélik, hogy a technológia piacosításával akár a gazdák is képesek lesznek majd előállítani saját zöldammóniájukat a műtrágyakészítéshez birtokaikon.

A nem szokványosan készülő ammónia csak akkor tekinthető igazán zöldnek, ha az előállításhoz használt energia is valamilyen karbonsemleges eljárásból származik. A gyakorlatban az új technológián alapuló ammóniagyárak mellé telepített napelemparkok, napelemes erőművek biztosítani tudják a kellő mennyiségű energiát az eljárás lebonyolításához. 

Neked ajánljuk
Akvamarin: Hidrogéntermelés és energiatárolás Kardoskúton Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti A legeltetés mint védekezés Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam