2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Különleges napelemekkel segítenek

Segíteni sokféleképpen lehet a rászorulókon: pénzzel, önkéntes munkával, célba juttatott adományokkal. Napjainkban azonban már egy újfajta jótékonykodási mód is megjelent: különleges napelemes rendszereket telepítenek a világ szegényebb régióiba. 

Az Egyesült Királyság innovációval foglalkozó kormányszerve Afrika és India vidéki területeire vitte el a napenergia használatát. A cél az volt, hogy olcsó, rugalmas rendszert alakítsanak ki, ezért mindkét területre különleges, kis méretű fóliát fejlesztettek. Ez azért fontos, mert az elmaradott régiókban élők sokszor még az elektromos áramhoz sem jutnak hozzá, ez a megoldás viszont napenergiával látja el őket.

A Power Roll nevű cég fejlesztését Afrikában és Indiában azért telepítették, hogy energiát biztosítsanak a világításhoz és az elektronikai eszközökhöz.  

A Power Roll által kidolgozott technológia legalább 40 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos, szilíciumos napelemek.

A megoldás lényege egy rugalmas, könnyű fólia, amely néhány mikronnyi, vagyis emberi hajszál vékonyságú barázdákat tartalmaz. 

Fotó: Twitter/Power Roll

A másik karitatív tevékenység célpontja szintén a világ második legnépesebb országa, India, melynek egyes területein még a villanykörte is luxusnak számít. Ezen kíván változtatni a The Institute for Transformative Technologies (ITT) kezdeményezése, mely a Tata Power és a Rockefeller Alapítvány együttműködését eredményezte. A közösen létrejött vállalkozás, a TP Megújuló Mikrorács tiszta, megfizethető, megújuló, decentralizált energiát vezet majd be előre összeállított mini napenergia-egységek formájában. Ez a tervek szerint az elkövetkező öt évben közel 5 millió háztartás és több mint 100 000 kisvállalkozás számára lesz elérhető.

A két-három nap alatt telepíthető, előre összeszerelt, moduláris mini rácsrendszer jelentős költségcsökkentést ért el a legolcsóbb szolgáltatóhoz képest. A rendszer „kulcsrakész ” állapotot biztosít a minihálózatot üzemeltetők számára, beleértve a teljes hardvert, a végponttól végpontig telepítést és egy átfogó, értékesítés utáni szolgáltatáscsomagot. Ennek egyik kulcsfontosságú eleme a saját fejlesztésű új, intelligens mérőeszköz, amely szintén jelentős költségcsökkentést ér el a piacon jelenleg elérhető legolcsóbb opciókhoz képest.

A programnak köszönhetően mintegy 25 millió ember és csaknem 10 000 vidéki indiai falu lakosa jut majd olcsó, tiszta és megbízható energiához.

Neked ajánljuk
A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben Készülhetünk a zöldhidrogén diadalmenetére? A vízerőművek miatt csökken a tigrisek és jaguárok száma Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: promenad.hu
Vissza
Hírfolyam