2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Pentagon űrbéli napeleme küldhet tiszta energiát a Földre

Napenergiát gyűjtő és továbbító űrbéli panelt fejlesztettek a Pentagonnak dolgozó tudósok, mely a Föld bármely pontjára képes lesz a jövőben elektromosságot küldeni. A pizzásdoboz méretű panelt ráadásul már sikeresen tesztelték. 

A PRAM- (fotovoltaikus rádiófrekvenciaantenna-modul – Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module) panelt 2020 májusában a Pentagon X-37B drónjával küldték fel az űrbe. A drón 90 percenként kerüli meg a Földet.

A panelt úgy tervezték, hogy a lehető legjobban használja fel az űrbéli fényt, amely nem jut át a Föld légkörén.

Ebben a fényben még megvan a kék hullámok energiája, ezért jóval erőteljesebb, mint a Földet elérő napfény.

Fotó: US Naval Research Laboratory

A kék fény a légkörbe lépve ugyanis szétszóródik, ezért tűnik az ég kéknek. „Emiatt több tonnányival nagyobb mennyiségű napfény van az űrben” – mondta Paul Jaffe, a projekt egyik fejlesztője.

A legutóbbi vizsgálatok szerint a 30-szor 30 centiméteres panel nagyjából 10 wattnyi energiát képes előállítani és átadni. Ez az energia egy tablet üzemeltetéséhez elegendő. A projekt távlati elképzelése szerint tucatnyi panelt kapcsolnak egymáshoz. Siker esetén a projekt forradalmasíthatja az energia előállításét és a világ távoli pontjaiba való eljuttatását.

Neked ajánljuk
Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Áram energiafűzből Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam